Svet 31.1.2018 10:16

Nagrada costa za zbirko poezije o soočanju s smrtjo Helen Dunmore

London, 31. januarja - Priznano britansko literarno nagrado costa za najboljšo knjigo so za pesniško zbirko Inside the Wave posthumno namenili pesnici in pisateljici Helen Dunmore. V delu se avtorica sooča z diagnozo terminalnega raka in bližanjem smrti. Predsednica žirije Wendy Holden jo zbirko označila za "moderno klasiko z zelo močnim sporočilom".

Čeprav jih je napisala, medtem ko je umirala, je v pesmim Helen Dunmore čutiti zelo pozitiven odnos do življenja, je poudarila predsednica žirije. "Tudi ljudje, ki ne berejo poezije, menijo, da je zbirka izjemna. Je neverjetno ganljiva in vrhunec avtoričinega ustvarjanja," je predsednica žirije še povedala o knjigi, ki je izšla dober mesec pred avtoričino smrtjo, junija lani. Zbirka je bila v drugem ponatisu dopolnjena s pesmijo Hold Out Your Arms, ki jo je Helen Dunmore napisala deset dni pred smrtjo.

Pesnica je po pisanju britanskega The Guardiana šele druga avtorica, ki je posthumno prejela britansko literarno nagrado costa za knjigo leta. Pred tem so jo po smrti podelili tudi pesniku Tedu Hughesu leta 1998 za zbirko Pisma za rojstni dan. Nagrada je bila sicer osemkrat podeljena za pesniško zbirko in dvanajstkrat za roman.

Nagrade costa za ustvarjalce Velike Britanije in Irske podeljujejo v petih kategorijah - za roman, romaneskni prvenec, poezijo, biografijo in otroško knjigo. Glavno nagrado za najboljšo knjigo, vredno 30.000 funtov, pa podelijo najboljšemu delu med nagrajenimi v posamični kategoriji. Nagrade sicer podeljujejo od leta 1971, a so jih preimenovali leta 2006, ko je pokroviteljstvo s skupine Whitbread prešlo na kavarniško mrežo Costa.

Letos se je za nagrade potegovalo 620 del, še navaja The Guardian.