Svet 1.2.2018 5:30

Chopinova zbirka bo do leta 2020 brezplačno dostopna na spletu

Varšava, 1. februarja - Inštitut Frederica Chopina v Varšavi bo do leta 2020 digitaliziral in dal na svetovni splet svojo celotno zbirko, posvečeno poljskemu skladatelju in pianistu Fredericu Chopinu. Po besedah Macieja Janickega z inštituta bo Chopin prvi veliki skladatelj, čigar celoten glasbeni opus bo digitaliziran in prosto dostopen na spletu.

Poljska, Varšava. Spomenik poljskega skladatelja Frederica Chopina v parku Lazienki. Foto: Aljoša Rehar/STA

Poljska, Varšava.
Spomenik poljskega skladatelja Frederica Chopina v parku Lazienki.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Na svetovnem spletu bo tako dostopnih skoraj 40.000 enot, povezanih s Chopinom; med njimi so tudi fotografije ter slike poljskega romantičnega skladatelja, pa akademski članki in rokopisi, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP še povedal Janicki.

Kdor bo želel, si bo lahko s svetovnega spleta naložil tudi posnetke z mednarodnega Chopinovega klavirskega tekmovanja, ki ga organizira inštitut. Kot najbolj inovativen del projekta, ki ga sofinancira EU, pa je Janicki izpostavil note, tiskane na nevezanih polah.

Obiskovalci spletne strani, ki bo v poljščini in angleščini, pa ne bodo imeli le možnosti, da iščejo po njej in si naložijo Chopinova dela, ampak bodo lahko le-ta tudi sami analizirali z različnih vidikov, denimo ritem, harmonijo, melodijo.

Chopin (1810-1849) se je rodil v Želazowi Woli na Poljskem kot sin priseljenega Francoza in Poljakinje. Že kot otrok se je učil klavir pri Wojciechu Zywnyju. Kompozicijo je študiral v Varšavi pri J. Elsnerju. Z velikim uspehom je leta 1829 nastopil na Dunaju. Leta 1831 se je odselil v Pariz in se tam družil s Hectorjem Berliozom, Franzem Lisztom, Felixom Mendelssohn Bartholdyjem, Heinrichom Heinejem, Adamom Mickiewiczem, Eugenom Delacroixom in drugimi umetniki. Živel je s prijateljico George Sand. Umrl je zaradi tuberkuloze, star komaj 39 let.

Kot komponist je bil predstavnik romantike in je pisal predvsem za klavir, toda njegov opus po izvirnosti in izrazni moči daleč presega romantični okvir. V celoti je izkoristil tonske posebnosti klavirja in bistveno vplival na slog moderne klavirske glasbe in na tehniko klavirskega igranja.