Na hitro prelistano 3.2.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. februarja - Pri založbi Sodobnost International je izšel roman Evalda Flisarja Zbiralec sanj, pri Mladinski knjigi pa roman Azre Širovnik z naslovom Pusti otrokom, naj se smejejo. Založba Miš je izdala priročnik Izzivi sodobne vzgoje avtorice Eve Hrovat Kuhar, založba Zala pa knjigo Francesca Puigpelata z naslovom Deklica, ki se je spremenila v mobi.

Ljubljana. Priročnik Izzivi sodobne vzgoje avtorice Eve Hrovat Kuhar Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Izzivi sodobne vzgoje avtorice Eve Hrovat Kuhar
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Francesca Puigpelata z naslovom Deklica, ki se je spremenila v mobi. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Francesca Puigpelata z naslovom Deklica, ki se je spremenila v mobi.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Evalda Flisarja z naslovom Zbiralec sanj. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Evalda Flisarja z naslovom Zbiralec sanj.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Azre Širovnik z naslovom Pusti otrokom, naj se smejejo. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Azre Širovnik z naslovom Pusti otrokom, naj se smejejo.
Foto: STA

ZBIRALEC SANJ - ISKANJE ODGOVOROV NA ŠTEVILNA VPRAŠANJA ŽIVLJENJA

Zbiralec sanj bralca popelje v gerlinski gozd v Prekmurju, kjer so v debla dreves vrezane začetnice prebežnikov, ki jim je šolarček Janez Grah, imenovan Fižolček, po drugi svetovni vojni pomagal varno prečkati mejo v Avstrijo, od koder so se razkropili po svetu. Le nekaj let pozneje je tudi njega sredi noči pretihotapil čez mejo v svobodni svet njegov stric. Janez Grah, pozneje Johannes Grach, nazadnje pa John Gray, postane v tujini uspešen psihoanalitik z zasebno prakso.

Ko se po upokojitvi vrne v rojstno vas, da bi se povezal z otroštvom in svoje življenje sestavil v zgodbo, ga srečanje z Belolascem, ki živi sredi gozda, sooči z vrsto vprašanj, na katera je iskal odgovore vse življenje. Je spomin res popolnejši od vesolja, ker lahko vrne življenje nekomu, ki že dolgo več ne obstaja; je življenje zgolj pletenina zgodb, ki se najprej spočnejo v naših glavah in se šele od tam preselijo v realnost; ali lahko režiramo lastna življenja in usode svojih otrok na podoben način kot režiser oblikuje like na odru; kaj je resničnost in kaj so le sanje, so o knjigi zapisali pri založbi.

V Prekmurju rojeni Evald Flisar piše romane, kratke zgodbe, drame, eseje in potopise. Njegova dela so prevedena v 32 tujih jezikov.

PUSTI OTROKOM, NAJ SE SMEJEJO - PRIPOVED O ČUSTVENEM, DUHOVNEM IN TELESNEM ZORENJU MLADE ŽENE

Pusti otrokom, naj se smejejo je rahločutna, pronicljiva pripoved o čustvenem, duhovnem in telesnem zorenju mlade žene. Pravkar poročena Nerma se z možem Matjažem in sedemmesečnim dojenčkom preseli iz Ljubljane v zakotno mestece na slovenskem podeželju. Zakonca v novem okolju čaka vrsta preizkušenj na vseh življenjskih področjih: v službi, družbi in medsebojnem odnosu. Se bo Nermi in Matjažu posrečilo obvarovati ljubezen in zakon, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

V Banjaluki rojena Azra Širovnik že od študentskih let živi v Sloveniji, kjer je izdala sedem romanov. Pusti otrokom, naj se smejejo je po nastanku med njenimi zgodnjimi besedili, prvič pa je bilo objavljeno leta 2015 v avtoričini materinščini.

IZZIVI SODOBNE VZGOJE - PRIROČNIK ZA REŠEVANJE ZAGAT SODOBNE VZGOJE

Priročnik Izzivi sodobne vzgoje izpod peresa psihologinje z dolgoletnimi izkušnjami pri delu z otroki in družinami Eve Hrovat Kuhar pred bralcem razpira zagate sodobne vzgoje in prinaša nasvete za njihovo reševanje. Čudežnega recepta ni, a z ljubeznijo, potrpežljivostjo in postavljanjem ustreznih meja, se lahko uspešno soočimo z vsemi kriznimi trenutki od izpadov trme pa do preizkušanja starševske avtoritete, uživamo z otroki in z njimi preživimo čim več lepih trenutkih. Ti bodo, ko se bo otrok oziral nazaj na svoje otroštvo, šteli največ.

Kje zapisala urednica Tina Bilban, se avtorica v priročniku posveča predvsem vzgoji mlajših otrok - od malčkov do vstopa v šolo. Gre za ključna leta, ko starši postavljamo temelje: temelje za meje, ki bodo otroka usmerile v želeno obnašanje in mu pomagale skozi življenje, in temelje za tople medsebojne odnose, ki ga bodo greli in opogumljali skozi vse življenje.

Eva Hrovat Kuhar je univerzitetna diplomirana psihologinja, družinska in vedenjska terapevtka. Kot psihologinja je zaposlena na osnovni šoli, vodi šole za starše, o vzgojnih vprašanjih svetuje bralcem v revialnem tisku in sodeluje pri usposabljanju prostovoljcev za svetovanje na otroškem telefonu TOM.

DEKLICA, KI SE JE SPREMENILA V MOBI - POPOTOVANJE DEKLICE MUKELE V NEZNANE DEŽELE

Mukele odrašča v vasici ob vznožju Kilimandžara. Vaščani trepetajo pred vračem Amwilujem, čeprav zelo zares več ne verjamejo vanj. Ampak vrač ima še vedno moč in moč v rokah slabih ljudi ne prinaša nič dobrega. Deklico Mukele za kazen, ker ga je fotografirala, spremeni v mobi. Ujeto v mobi jo pot vodi v tuje roke, v neznane dežele, do Amerike, so vsebino knjige povzeli pri založbi. Knjigo, ki jo je prevedla Veronika Rot, bogatijo ilustracije One Caussa.

Španski novinar in pisatelj Francesc Puigpelat je avtor obsežnega literarnega opusa in prejemnik več nagrad. Piše romane, pa tudi dela za mladino in otroke. Deklica, ki se je spremenila v mobi je prva njegova knjiga, ki je prevedena v slovenščino.