Slovenija 6.2.2018 7:48

Na glasbenem konservatoriju bodo podelili Škerjančeva priznanja

Ljubljana, 6. februarja - Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana bo v Slovenski filharmoniji nocoj, združeno s koncertom, podelil Škerjančeve nagrade, priznanja in diplome. Diplomo za izredne dosežke na področju glasbene pedagogike bosta dobili Edita Garčević Koželj in Tatjana Vasle, priznanje za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole pa Matej Šarc.

Matej Šarc, dobitnik Škerjančevega priznanja za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole, je član Orkestra Slovenske filharmonije in Pihalnega kvinteta Slowind. Oboo poučuje tako na konservatoriju kot na Akademiji za glasbo ter na mojstrskih tečajih doma in v tujini. Njegovi dijaki so prejemniki številnih nagrad na glasbenih tekmovanjih. V njegovi umetniški dejavnosti posebno mesto zavzema sodobna glasba, v zadnjem času se vse bolj posveča tudi baročni glasbi.

Edita Garčević Koželj Škerjančevo diplomo prejme za izjemne uspehe pri vzgoji mladih slovenskih pevcev. Kot piše v utemeljitvi, je zrela in suverena glasbenica, kvalitetna umetnica ter ambiciozna in predana vokalna pedagoginja. Kot solistka ljubljanske Opere je poustvarila vrsto mezzosopranskih opernih vlog, vzporedno se je uspešno ukvarjala s poučevanjem mladih pevcev na zdajšnjem konservatoriju in glasbenih šolah. Sodeluje tudi z Akademijo za glasbo.

Tudi Tatjana Vasle, prav tako dobitnica Škerjančeve diplome, sodeluje tako s konservatorijem kot akademijo. Pedagoškemu delu se predaja z vsem srcem, poleg številnih šolskih nastopov z učenci gostuje na drugih glasbenih šolah in kulturno-umetniških prireditvah raznih društev ter se udeležuje domačih in tujih mednarodnih tekmovanj, kjer njeni učenci uspešno sodelujejo, piše v utemeljitvi.

Slovesnost, na kateri bodo podelili še Škerjančeve nagrade petim dijakom za študijske uspehe, bo združena s koncertom šolskega simfoničnega orkestra, ki ga bo vodil Slaven Kulenović.