Svet 7.2.2018 5:00

Nova direktorica želi v Martin-Gropius-Bau pripeljati umetnike na rezidenco

Berlin, 7. februarja - Nova direktorica berlinskega razstavišča Martin-Gropius-Bau Stephanie Rosenthal želi v razstavišču vzpostaviti ateljeje, ki bodo namenjeni vabljenim rezidenčnim umetnikom. Ti bodo kot performerji postavljeni v središče razstavnega programa in bodo razvijali nove oblike predstavitev, je napovedala v svojem pozdravnem nagovoru.

Šestinštiridesetletna Stephanie Rosenthal, ki je bila, preden je prišla v Berlin, glavna kustosinja v londonski galeriji Hayward, je vodenje razstavišča 1. februarja prevzela od dolgoletnega direktorja Martin-Gropius-Bau Gereona Sievernicha, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot prvo je povabila leta 1982 rojeno ameriško umetnico Wu Tsang, ki naj bi enoletno rezidenco začela že v februarju. Umetnica se po pisanju dpa ukvarja s tematiko kulturnih in spolnih identitet.

Za atelje in delavnico ji bodo služile sobe v zgornjem nadstropju. Prostori bodo tudi redno odprti za javnost, ki bo lahko spremljala umetničino delo, je povedala nova direktorica in dodala: "Osvobojena ozkih časovnih in prostorskih omejitev bo Wu Tsang lahko zasnovala nov koncept razstave, ki jo bo postavila leta 2019."

Prva razstava, ki jo bodo v razstavišču odprli pod njenim vodstvom, bo posvečena ameriško-kubanski umetnici Ani Mendieta (1948-1985) in bo na ogled od aprila do julija. Septembra bo sledila obsežna razstava leta 1964 rojene južnokorejske umetnice Lee Bul.