Svet 6.2.2018 14:52

Italija bo častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma leta 2023

Rim, 6. februarja - Italija bo častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma leta 2023. Po besedah direktorja frankfurtskega knjižnega sejma Jürgena Boosa jih je prepričala z razstavnim konceptom, ki je v ospredje postavil tradicijo, kulturno dediščino in razvojne možnosti. Slovenija bo častna gostja največjega knjižnega sejma na svetu leta 2022.

Ljubljana. Knjige, sejem, knjižni sejem. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, sejem, knjižni sejem.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pogodbo sta v ponedeljek v Rimu podpisala Boos in italijanski minister za kulturno dediščino in turizem Dario Franceschini v prisotnosti predsednika združenja italijanskih založnikov Ricarda Franca Levija.

Boos je ob podpisu povedal, da na italijanskem kulturnem prizorišču vidi duha novega optimizma: "Potem ko je italijanski knjižni trg v zadnjih letih doživel vrsto turbulenc in drastičnih sprememb, kot so konsolidacija založb, novi koncepti v knjigotrštvu, pa tudi nov knjižni sejem Tempo di Libri v Milanu, je mogoče vsepovsod občutiti pozitivno energijo."

Po besedah ministra Franceschinija ima nastop Italije kot častne gostje na frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2023 močan simbolni pomen. "Potrjuje ugled naše kreativne industrije v svetu ter kaže na njeno vitalnost, kulturno moč in ekonomski pomen," so njegove besede v sporočilu za javnost navedli organizatorji frankfurtskega knjižnega sejma. Franceschini je dodal, da bo "zahvaljujoč dogovoru nacionalno založništvo dobilo čudovito priložnost, za katero je prepričan, da jo bo v polni meri izkoristilo".

Letos bo častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma Gruzija, prihodnje leto Norveška, za leto 2020 je pogodbo že podpisala Kanada, leto 2021 je pripadlo Španiji.

Slovenija bo častna gostja največjega knjižnega sejma na svetu leta 2022, pogodbo naj bi podpisala še ta mesec.