Na hitro prelistano 10.2.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. februarja - Pri založbi Modrijan je izšel roman Connie Palmen z naslovom Ti si rekel, pri Mladinski knjiga Onkraj Marsa in Venere Johna Graya. Sodobnost International je izdala roman Molitve za ugrabljene Jennifer Clement, založba Miš pa novo knjigo Lesley Gibbes o dogodivščinah psička Švrka z naslovom Švrk in tat s pasje razstave.

TI SI REKEL - ROMAN O SKUPNEM ŽIVLJENJU TEDA HUGHESA IN SYLVIE PLATH

Roman Ti si rekel prinaša izpoved angleškega pesnika Teda Hughesa o njegovem življenju z ameriško pesnico in pisateljico Sylvio Plath. Njun težavni zakon sklene Sylvijin samomor, ona postane mučenica in svetnica, njega okrivijo za morilca in pošast, ki je izdal svojo nevesto.

Hughes je o Sylvijinem samomoru spregovoril šele leta 1998, tik pred smrtjo, ko je objavil pesniško zbirko Pisma za rojstni dan. V tisti čas je umeščen tudi roman Ti si rekel, v katerem nizozemska pisateljica in filozofinja Connie Palmen v dramatičnem in slogovno dovršenem liričnem monologu predstavi pesnikovo plat skupnega življenja s Sylvio Plath, silno in hkrati uničujočo ljubezen, ustvarjalno vez med njima, njune nevroze, zlovešče sanje in strahove. Hughesa upodobi natančno preiskujoč njegovo delo, njegovo poezijo, ljubezen do žene in nemoč, da bi ji pomagal. Tako mu položi v usta svojevrstno apologijo, izpoved, kakršne Hughes sam ni mogel nikoli napisati, so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedla Mateja Seliškar Kenda.

ONKRAJ MARSA IN VENERE - NASVETI ZA MANJ STRESNO IN BOLJ IZPOPOLNJENO ŽIVLJENJE

Kot so zapisali pri Mladinski knjigi, je začetek 21. stoletja čas mnogih izzivov, hitrih sprememb in zapletenih razmerij. Vse to zahteva drugačno razumevanje odnosov, ljubezni in razlik med spoloma. Nova knjiga Johna Graya, avtorja uspešnice Moški so z Marsa, ženske so z Venere, prinaša sodobna spoznanja in današnji družbi prilagojene nasvete o tem, kako obogatiti odnose in kako živeti manj stresno ter bolj izpolnjeno življenje. Knjigo je v slovenščino prevedla Danaja Lorenčič.

Najslavnejšo knjigo o odnosih vseh časov - Moški so z Marsa, ženske so z Venere - so v 50 milijonih izvodov in prevedeno v 45 jezikov prodali v 150 državah.

MOLITVE ZA UGRABLJENE - NEPOZABNA PRIPOVED O PRIJATELJSTVU, ODLOČNOSTI IN LJUBEZNI

V mehiških gorah si vse mame želijo, da bi se njihove hčerke rodile grde. Kajti lepe deklice ugrabijo. Nobena se ne vrne. Ko se je rodila Ladydi Garcia Martinez, je njena mama vsem oznanila, da se je rodil fantek. A preslepila ni nikogar. Življenje v krajih, ki jih obvladuje mamilarski kartel, ni nevarno le zaradi škorpijonov, kač in letal, ki s pesticidi škropijo naselja namesto makovih polj, ampak predvsem zato, ker nima nobene vrednosti. Avtorica nam pričara svet, v katerem morajo ženske poskrbeti zase, kajti možje so odšli iskat delo drugam, so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedla Dušanka Zabukovec.

Jennifer Clement je pesnica, pisateljica ter angažirana borka za človekove pravice in svobodo govora. Izmenično živi v Mehiki in ZDA. Bila je predsednica mehiškega centra Pen, leta 2015 pa je kot prva ženska v zgodovini postala predsednica mednarodne organizacije Pen.

ŠVRK IN TAT S PASJE RAZSTAVE - TRETJA KNJIGA ŠVRKOVIH DOGODIVŠČIN

V avstralski zbirki Prigode pasjega policista so opisane zgodbe, ki jih doživlja psiček, ki vsaj na videz ni primeren za policijskega psa. Ker pa si zelo želi postati policijski pes, z vloženim trudom doseže cilj. Z igrivim ponavljanjem, napetostjo in humorjem, kratkimi poglavji in samosvojimi, otrokom na kožo risanimi ilustracijami so knjige te zbirke primerne za prva samostojna branja, so zapisali pri založbi.

V novi knjigi Švrkovo srce pospešeno utripa. Na zadnjih treh pasjih razstavah so namreč ukradli tiaro za zmagovalca, zato mora Švrk globoko pod krinko. To bo njegov prvi primer v vlogi tajnega policijskega psa in obeta se prava uganka. Knjigo, ki jo krasijo ilustracije Stephena Michaela Kinga, je v slovenščino prevedla Meta Osredkar.