Svet 9.2.2018 5:30

V Mozartovi hiši na Dunaju bodo slavili Prešerna

Dunaj, 9. februarja - Medtem ko je France Prešeren slovenski kulturi vtisnil neizbrisen pečat, je avstrijski kulturni prostor zaznamoval skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart. Ker je Prešernov dan tudi praznik združevanja in povezovanja, bodo velikega mojstra slovenske poezije danes že tretje leto zapored počastili s koncertom in sprejemom v Mozartovi hiši na Dunaju.

Kranj. Portret Franceta Prešerna. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Kranj.
Portret Franceta Prešerna.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Koncert s sprejemom v Mozarthausu, eni osrednjih dunajskih kulturnih institucij v 1. okraju, pripravlja slovenski kulturno-informacijski center Skica v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Avstriji. Nastopili bodo Timotej Kosovinc, Tanja Činč in Petra Kovačič, ki je sicer stalna članica Dunajske državne opere in ansambla Dunajskih filharmonikov.

Slavnostna govornica prireditve bo državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik. Sprejema se bodo udeležili številni predstavniki diplomatskega zbora na Dunaju, tako mednarodnih organizacij kot tudi drugih diplomatskih predstavništev, ter predstavniki kulturnega in javnega življenja v Avstriji.

V Skici so ponosni, da je Slovenija ena redkih držav, ki obeležuje kulturo kot državni praznik, saj je prav kultura imela eno odločilnih vlog pri vzpostavljanju države, so zapisali v sporočilu za javnost.