Slovenija 10.2.2018 5:00

Angleški violinist Nigel Kennedy bo odprl Zimski festival

Ljubljana, 10. februarja - Po lanskem gostovanju priznanega Kraljevega filharmoničnega orkestra iz Londona je Festival Ljubljana ob letošnjem kulturnem prazniku pripravil Zimski festival, ki bo na treh koncertih gostil glasbenike svetovnega slovesa, ob njih tudi domači New Swing Quartet ob 50-letnici delovanja. V Unionski dvorani ga bo nocoj odprl violinist Nigel Kennedy.

Nemčija, Frankfurt. Glasbila, violina. Arhiv STA. Foto: Xinhua/STA

Nemčija, Frankfurt.
Glasbila, violina.
Arhiv STA.
Foto: Xinhua/STA

Angleškega violinista Kennedyja označujejo za prvega rock zvezdnika klasične glasbe. Z glasbo je obkrožen od otroštva, potaplja pa se v čim več in čim bolj raznolike zvrsti, kot je mogoče.

S sedmimi leti je čudežni deček začel obiskovati glasbeno šolo legendarnega Yehudija Menuhina, kasneje pa se je izobraževal na ugledni glasbeni akademiji Juilliard v New Yorku. Pri 16 letih je prvič nastopil v priznani koncertni dvorani Carnegie Hall ter pri 28 letih posnel prvenec, na katerem je izvedel znani violinski koncert Edwarda Elgarja. Pet let kasneje je ob spremljavi Angleškega komornega orkestra zaslovel s posnetkom Vivaldijevih Štirih letnih časov, ki je z več kot tremi milijoni izvodov obveljal za enega najbolje prodajanih albumov klasične glasbe vseh časov.

Že v mladosti je opozoril nase s svojo drugačnostjo in sproščenimi nastopi, na katerih je presenečal z nekonvencionalno opravo. Poleg klasične glasbe pa se je lotil tudi rocka z interpretacijami del, po katerih je slovel pokojni Jimi Hendrix. To je vodilo v številna sodelovanja s priznanimi glasbeniki, kot so Paul McCartney, Kate Bush, The Who in pevec skupine Led Zeppelin Robert Plant. Prejel je več mednarodnih nagrad, leta 1997 tudi nagrado brit za izjemen prispevek k britanski glasbi.

Za svoje prvo gostovanje v Ljubljani je pripravil program Bach sreča Gershwina, na katerem bo nastopil skupaj s še tremi glasbeniki. Na spored je uvrstil Bachovi Sonato za violino št. 1 v g-molu in Partito št. 3 v E-duru, lastno skladbo Čarovnik iz Lublina ter izbor Gershwinovih pesmi, med njimi prepoznavno Summertime.

Na drugem festivalskem koncertu, 12. februarja, bodo New Swing Quartet, sinonim za poustvarjanje tradicije črnskega in belskega gospela ter spirituala v Sloveniji, proslavili 50 let delovanja. Dare Hering, Oto Pestner, Tomaž Kozlevčar in Marijan Petan se na oder vračajo deset let po tistem, ko so se z njega uradno poslovili. Pesmi iz baptističnih cerkva ameriškega juga pa bodo, kot napovedujejo, predstavili z novo energijo. Koncert je razprodan.

Zimski festival bo 14. februarja sklenil koncert opernih arij. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija z dirigentom Facundom Agudinom jih bosta izvedla mehiški tenorist Ramon Vargas, ki je po svetu priljubljen kot interpret belkanta in francoskih oper ter Verdijevih in Puccinijevih tenorskih vlog, ter ena najbolj obetavnih slovenskih sopranistk Elvira Hasanagić. Diplomantka Visoke šole za glasbo in gledališče v Münchnu ter Bavarske gledališke akademije August Everding se uspešno uveljavlja na mednarodnih odrih. Lani ji je mesto Dresden podelilo naziv mlada umetnica leta 2017.