Svet 12.2.2018 5:00

Toulouse-Lautrec in estetika belle epoque prvič v Španiji

Madrid, 12. februarja - V Španiji, natančneje v madridski Fundacion Canal, so prvič na ogled plakati francoskega slikarja, grafika in ilustratorja Henrija de Toulouse-Lautreca (1864-1901), poročajo španski mediji. Razstavljenih bo 33 plakatov, ki govorijo o duhu časa, ko se je zdelo vse mogoče - obdobju la belle epoque v Parizu med 1890 in 1914.

Kitajska, Hongkong. Razstava del francoskega slikarja, grafika in ilustratorja Henrija de Toulouse-Lautreca (1864-1901). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Razstava del francoskega slikarja, grafika in ilustratorja Henrija de Toulouse-Lautreca (1864-1901).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Eden najvznemirljivejših predstavnikov francoske umetnosti 19. stoletja Toulouse-Lautrec je v 20 letih po navedbah Fundacion Canal ustvaril več kot tisoč slik in akvarelov, 5000 risb in 370 litografij, vključno s 33 plakati, ki bodo pod naslovom Toulouse-Lautrec: Radosti la belle epoque zdaj na ogled v Španiji.

Na njih popisuje radosti bohemskega pariškega življenja s konca 19. stoletja: kabareti, plesalke kankana, iskalci užitka, pitje alkohola in vse ostalo, kar je definiralo takratno kulturno in socialno okolje. Razstava razkriva novo perspektivo umetnosti in življenja, kot ga prinaša la belle epoque. Celoten set posterjev - eden je le še v pariški Narodni knjižnici - prihaja iz muzeja Ixelles v Bruslju.

Skozi 65 del, na ogled bodo namreč tudi dela sodobnikov, kot sta Alfons Mucha in Jules Cheret, razstava obravnava nekatere pomembne spremembe, ki jih je prinesel modernizem v konec 19. in v začetek 20. stoletja. Spremembe, ki so vplivale na umetnost, literaturo, gledališče, ter jih je spremljala veliko bolj odprta in hedonistična mentaliteta, na spletni strani navaja Fundacion Canal.

Henri de Toulouse-Lautrec se je rodil v Albiju kot potomec stare plemiške rodbine. Bolehal je za redko prirojeno boleznijo, zaradi katere je pri 14 letih utrpel zlom obeh stegnenic. Od leta 1882 je živel v Parizu, kjer je postal del umetniškega dogajanja v četrti Montmartre in bil reden gost zabavišč, kot sta bila Moulin Rouge ter Moulin de La Galette. Sredi 80. let 19. stoletja je na Montmartru odprl tudi svoj atelje.

Pod vplivom Edgarja Degasa, impresionistov in japonskih mojstrov lesoreza je razvil samosvoj slog svobodnih linij in robljenih barvnih ploskev, s katerim je ironično odmaknjeno, a vendar z naklonjenostjo upodabljal predvsem motive iz pariškega nočnega življenja. S svojo stilizacijo je bil tudi pomemben grafik in pionir sodobnega plakata.

Zaradi svoje fizične hibe in nizke rasti je bil umetnik vseskozi v stiski in je trpel za depresijo. Tolažbo je iskal v alkoholu, predvsem tedaj med umetniki priljubljenem absintu. Zloraba ga je privedla do alkoholnega delirija in ga je tudi stala življenja. Umrl je pri 36 letih.

Razstava bo na ogled do 6. maja.