Slovenija 13.2.2018 5:00

Karpu Godini bodo podelili Štigličevo nagrado za življenjsko delo

Ljubljana, 13. februarja - Društvo slovenskih režiserjev bo nocoj v Slovenski kinoteki podelilo Štigličevo nagrado za dosežke na področju filmske in televizijske režije. Za leto 2018 jo bo prejel režiser, scenarist, direktor fotografije in montažer Karpo Godina, ob tem pa bodo podelili še nagrade Štigličev pogled za izjemno režijo.

Nova Gorica. Slovenski režiser Karpo Godina. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Slovenski režiser Karpo Godina.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Žirija je v utemeljitvi nagrade za življenjsko delo izpostavila pripadnost Karpa Godine filmu: "Karpo je bil, je in bo povsod, kjer je film: v kinoteki, na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, na Liffu v Cankarjevem domu, na filmskih festivalih po Evropi, na premierah debitantov in na retrospektivah starejših kolegov; vselej je tam, kjer je slovenski film. Njegova predanost filmu je popolna in nam vsem za vzor."

Njegovi kratki filmi, kot so Piknik v nedeljo, Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk, Zdravi ljudje za razvedrilo in O ljubezenskih veščinah ali Film s 14441 sličicami, pa celovečerci Splav meduze, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica in Umetni raj so pomemben del slovenske, pa tudi evropske filmske dediščine.

S celovečerci je Godina sodeloval v uradnih programih na skoraj vseh vidnejših svetovnih filmskih festivalih. Prejel je več kot 40 najpomembnejših domačih in tujih nagrad, med njimi leta 1979 nagrado Prešernovega sklada, leta 2006 Prešernovo nagrado za življenjsko delo in leta 2013 Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Bil je tudi profesor na AGRFT in član žirije na več festivalih.

"Karpovi liki posameznikov pogumno kljubujejo času, avtoritetam in uniformiranosti; njegovi filmi s provokativnostjo, ki je vselej tudi duhovita, z drzno kompozicijo kadrov in montažo ter z veseljem do eksperimentiranja in raziskovanja filmske forme še danes navdihujejo mlajše generacije filmskih avtorjev in gledalcev in so obenem še zmeraj nadvse aktualni," je še zapisala žirija.

Poleg nagrade za življenjsko delo bo društvo podelilo še strokovne nagrade za žirijo posameznega dela, poimenovane Štigličev pogled. Na sami podelitvi bodo razdelili najmanj dve in največ pet nagrad za avdiovizualna dela, ki so bila prvič predvajana lani, so sporočili z društva.

Lani je nagrado za življenjsko delo prejel scenarist in režiser Filip Robar Dorin.