Svet 16.2.2018 5:00

Renesančni Palazzetto v palači Albertoni Spinola sredi Rima na dražbi

Rim, 16. februarja - Potem ko so lani pri dražbeni hiši Christie's prodali sliko Odrešenik sveta Leonarda da Vincija, je bilo sedaj na trg uvrščeno še eno italijansko renesančno delo - arhitekturna mojstrovina Palazzetto v palači Albertoni Spinola, ki sta jo sredi Rima postavila Giacomo Della Porta in Girolamo Rainaldi. Novega lastnika bo iskala na posebni dražbi.

Dvorec, ki sta ga zgradila renesančna mojstra Giacomo Della Porta (1532-1602) in Girolamo Rainaldi (1570-1655), se ponaša s čudovitimi razgledi in razkošnostjo. Nahaja se v središču Rima, kjer je mogoče najti številne historične umetnine na svetu, zato je lepota in zgodovinska vrednost tega kompleksa še toliko večja, so prepričani v ameriški nepremičninski družbi Hilton & Hyland.

Ta se je s sedanjimi lastniki dogovorila, da bo organizirala posebno dražbo, na kateri bi našli lastnika, ki bi bil vreden takšnega prebivališča. Do 20. marca bodo novega lastnika iskali ne le na podlagi ekonomskih meril, temveč tudi na podlagi moralnih in etičnih vrednot, ki jih namerava bodoči kandidat zastopati v času ponudbe.

Ključnega pomena pri izbiri novega lastnika bodo ohranitev te arhitekturne mojstrovine in načrti o njeni uporabi v prihodnosti. Ponudniki morajo upoštevati ta izhodišča ter svobodno postaviti ceno za graščino. Najnižja osnovna cena je sicer 35 milijonov evrov, so sporočili organizatorji dražbe.