Svet 19.2.2018 5:30

V palači Barberini v Rimu razstavljena Rafaelova slika Madonna Esterhazy

Rim, 19. februarja - V galeriji palače Barberini v Rimu je od 31. januarja do 8. aprila razstavljena Rafaelova slika Madonna Esterhazy, ki so jo v ta namen prepeljali z Madžarske. Eno najbolj cenjenih umetniških del na Madžarskem je v Rim posodil Muzej lepih umetnosti v Budimpešti, ki ga prenavljajo, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Sliko iz leta 1508 so umestili na razstavo, ki prikazuje tudi kopijo študije, ki jo je za to umetnino ustvaril Rafael. Izvirnik hrani galerija Uffizi v Firencah. Na razstavi pa je mogoče videti še tri slike podobnega formata in tematike iz Barberinijeve zbirke.

Rafael je Madonno Esterhazy naslikal na platno velikosti 29 krat 21,5 centimetrov, skozi stoletja pa je šla skozi roke papežev in kraljevih družin, preden je končala v zbirki madžarske rodbine Esterhazy, po kateri je dobila ime. Država Madžarska jo je iz zbirke omenjene družine pridobila leta 1871, javnost pa jo je nazadnje lahko videla leta 2014 v Milanu.

Italijanski renesančni umetnik Rafael (1483-1520) velja ob Leonardu da Vinciju in Michelangelu za enega najpomembnejših umetnikov v zgodovini umetnosti. Kot slikar je poznan po čistih formah, klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, svetlem, toplem koloritu ter dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov.