Svet 19.2.2018 10:07

Nagrado bafta za najboljši film prejel Trije plakati pred mestom

London, 19. februarja - Na nedeljski podelitvi filmskih nagrad bafta so za najboljši film razglasili dramo režiserja Martina McDonagha Trije plakati pred mestom. Zmagovalec zlatih globusov je prejel tudi bafto za glavno žensko vlogo (Frances McDormand), za izjemni britanski film, najboljšega stranskega igralca (Sam Rockwell) in najboljši originalni scenarij (McDonagh).

Velika Britanija, London. Podelitev filmskih nagrad bafta. Za najboljši film so razglasili dramo režiserja Martina McDonagha Trije plakati pred mestom. McDonagh, producent Peter Czernin, igralec Sam Rockwell, igralka Frances McDormand in producent Graham Broadbent. Foto: dpa/STA

Velika Britanija, London.
Podelitev filmskih nagrad bafta.
Za najboljši film so razglasili dramo režiserja Martina McDonagha Trije plakati pred mestom.
McDonagh, producent Peter Czernin, igralec Sam Rockwell, igralka Frances McDormand in producent Graham Broadbent.
Foto: dpa/STA

Velika Britanija, London. Podelitev filmskih nagrad bafta. Nagrado za najboljšega stranskega igralca je dobil Sam Rockwell. Foto: dpa/STA

Velika Britanija, London.
Podelitev filmskih nagrad bafta.
Nagrado za najboljšega stranskega igralca je dobil Sam Rockwell.
Foto: dpa/STA

Film Trije plakati pred mestom, v katerem Mildred Hayes (Frances McDormand) išče pravico za umor svoje hčere, je imel devet nominacij v osmih kategorijah za nagrade bafta. Na 75. podelitvi zlatih globusov pa je že pobral štiri nagrade, in sicer za najboljši dramski film, glavno žensko vlogo, scenarij in stransko moško vlogo.

Za najboljšega igralca so razglasili Garyja Oldmana za vlogo Winstona Churchilla v filmu Najtemnejša ura režiserja Joea Wrighta, za najboljšo stransko igralko pa je obveljala Allison Janney za vlogo LaVone Golden v biografskem filmu Jaz, Tonya.

Fantazijska romanca Oblika vode, ki se je ponašala z največ, 12 nominacijami za bafte, je pobrala tri nagrade - za najboljšega režiserja (Guillermo del Toro), scenografijo in izvirno glasbo. Z beneškim zlatim levom nagrajeni film o ljubezni med nemo žensko in morsko pošastjo v ujetništvu je bil za režijo in izvirno glasbo nagrajen tudi z dvema globusoma.

Za bafto za najboljši film so bili sicer poleg filmov Trije plakati pred mestom, Najtemnejša ura in Oblika vode nominirani še Pokliči me po svojem imenu režiserja Luce Guadagnina in Dunkirk Christopherja Nolana.

Podelitev nagrad, ki jo je v Kraljevi Albertovi dvorani vodila igralka Joanna Lumley, je zaznamovala črnina. Večina gostov je bila v podporo gibanju žensk z geslom Čas je potekel, ki se je začelo lani po poplavi spolnih škandalov, oblečena v črno.

Še pred podelitvijo je okoli 200 britanskih igralk podpisalo pismo z zahtevo, da se naredi konec spolnemu nadlegovanju in zlorabam. Poslale so ga časniku The Observer. Med podpisnicami so tudi Kate Winslet, Emma Watson in Saoirse Ronan.

Najpomembnejše filmske nagrade bodo podelili 4. marca. Na oskarje se kot vodilni film s 13 nominacijami podaja Oblika vode, sledi drama o 2. svetovni vojni Dunkirk z osmimi nominacijami, na tretjem mestu je kriminalna drama Trije plakati pred mestom s sedmimi nominacijami.