Slovenija 19.2.2018 10:59

V Galeriji Božidarja Jakca osrednja letošnja razstava v znamenju ekspresionizma

Kostanjevica na Krki, 19. februarja - V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo kot letošnji osrednji projekt maja odprli razstavo Obrazi ekspresionizma - odtisi duha, na kateri bodo ob osrednjih slovenskih ekspresionistih predstavili ključna imena nemškega in češkega ekspresionizma. Razstavili bodo dela iz slovenskih, nemških in čeških galerij, muzejev ter zasebnih zbirk.

Kostanjevica na Krki, Galerija Božidarja Jakca. Predstavitev razstavnega leta Galerije Božidarja Jakca. Direktor kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca Goran Milovanović. Foto: Rasto Božič/STA

Kostanjevica na Krki, Galerija Božidarja Jakca.
Predstavitev razstavnega leta Galerije Božidarja Jakca.
Direktor kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca Goran Milovanović.
Foto: Rasto Božič/STA

Direktor kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca Goran Milovanović je na nedavni predstavitvi razstavnega leta navedel, da bodo ob predstavnikih slovenskega ekspresionizma, Francetu in Tonetu Kralju, Franu Tratniku, Venu Pilonu, Božidarju Jakcu ter Nandetu in Dragu Vidmarju, predstavili dela nemških in čeških slikarjev, Ernsta Ludwiga Kirchnerja, Emila Noldeja, Karla Schmidta-Rottluffa, Emila Filla, Josefa Čapka in Bohumila Kubišta.

Razstava bo prikazala "tematske sklope ekspresionizma, ki se nagiba k duševnemu ponotranjenju življenja ter problematizira eksistencialno ujetost umetnikov in usod, odrinjenih na rob družbe". Izpostavila bo sorodnost in razlike med estetiko nemških, čeških ter slovenskih ekspresionistov v obdobju med letoma 1905 in 1925.

Ob razstavi, ki prinaša tudi "nacionalno revizijo" omenjene umetniške usmeritve, bodo izdali slovensko-nemški katalog s prispevki slovenskih, čeških in nemških strokovnjakov, je dodal Milovanović. Razstava bo na ogled do 20. septembra.

Kostanjeviška galerija bo sicer v tekočem razstavnem letu skupaj pripravila devet lastnih razstavnih projektov. Ob omenjeni ekspresionistični razstavi in ob novi postavitvi Grafičnega kabineta Bogdana Borčića, ki so jo odprli ob kulturnem prazniku, bodo Likovnem salonu Vladimirja Lamuta predstavili slikarko Heleno Tahir in Lamutovega vnuka, fotografa Andreja Lamuta.

V galerijskem lapidariju bodo razstavili dela Kristine Rutar in Nataše Prosenc Stearns, v razstavišču nekdanje samostanske cerkve pa predstavili Petro Varl in Branka Cvetkoviča. V galerijskih novih prostorih že gostijo retrospektivo Bojana Golije, pripravili bodo še razstavo treh mednarodno uveljavljenih goriških umetnikov iz ajdovske Pilonove galerije.

Novomeški Anton Podbevšek Teater bo v nekdanji kostanjeviški samostanski cerkvi uprizoril gledališko predstavo Kons:o:vel v režiji Matjaža Bergerja. Z razstavo del s tematiko Ivana Cankarja iz kostanjeviške galerijske zbirke pa bodo obeležili letošnje Cankarjevo leto. Za več projektov pripravljajo raznolik spremljevalni program, je še napovedal Milovanović.