Svet 20.2.2018 5:30

V londonski Narodni galeriji razstava o Monetu, kot je še ni bilo

London, 20. februarja - V londonski Narodni galeriji bodo na enem mestu zbrali znana in manj znana dela velikega francoskega umetnika Claudea Moneta. Bil je velik ljubitelj narave in vodnih lilij, rad pa je upodabljal tudi stavbe, vasi in mesta. A ker se doslej nihče ni poglobil v Monetovo upodabljanje arhitekture, se bo tega lotila Narodna galerija v Londonu.

Kanada, Vancouver. Razstava slik Clauda Moneta. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Kanada, Vancouver.
Razstava slik Clauda Moneta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Samostojne postavitve, ki Monetovo ustvarjanje raziskuje skozi arhitekturo, ki jo je upodabljal, še ni bilo, so zapisali pri Narodni galeriji in poudarili, da so tudi sicer razstave izključno z Monetovimi deli redke. V Veliki Britaniji so se francoskemu umetniku z razstavo nazadnje posvetili pred skoraj 20 leti.

"Hočem naslikati zrak, ki objema most, hišo, čoln ... in lepoto svetlobe, v kateri obstajajo," je nekoč izjavil Monet, ki je sicer znan predvsem po svojih upodobitvah narave. A v objemu narave je rad slikal tudi stavbe, vasice, plažo, mestna središča, železniške mostove in postaje, primestna stanovanja in živahna pristanišča. Od tistih v Normandiji, Rouenu, Parizu in Londonu, do Benetk.

Med 9. aprilom in 29. julijem bo razstavljenih 75 znanih in manj znanih impresionistovih del z upodobitvami arhitekture. Stavbe izpolnjujejo različne vloge na Monetovih platnih: nekatere služijo kompoziciji, druge ostro nasprotujejo naravi, tretje pa opozarjajo na odsotno prisotnost ljudi.

Claude Monet (1840-1926) velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe povsem svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka, zato je posameznemu motivu namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva.