Svet 20.2.2018 5:00

Teksaški muzej končal zadnje delo Ellswortha Kellyja

Austin, 20. februarja - Muzej umetnosti Blanton v Austinu v Teksasu je dokončal zadnje delo leta 2015 umrlega ameriškega umetnika Ellswortha Kellyja. Gre za križasto strukturo v belem marmorju s steklenimi okni geometrijskih oblik, ki reproducirajo barvni spekter. Javnosti je na ogled od nedelje.

Pred stavbo, ki se imenuje Austin in ima približno 250 kvadratnih metrov, so se na dan odprtja vile dolge vrste, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kellyjev dolgoletni partner Jack Shear je za New York Times povedal, da bodo ljudje strukturo, ki ima več barvnih oken, gotovo imenovali kapelica. Poudaril pa je, da je bil Kelly "transcendentalni anarhist" in da gre za kapelico, posvečeno ustvarjalnosti.

Umetnik je svojo edino stavbo, ki je stala 23 milijonov dolarjev, zarisal v 80. letih, njeno zasnovo pa tik pred smrtjo prepustil Muzeju umetnosti Blanton, nasproti katerega se nahaja.

Kelly, ki je umrl star 92 let, je zaslovel s samosvojim modernističnim likovnim izrazom, v katerem je kritika zaznala svojevrsten most med značilno ameriško abstrakcijo in evropsko umetnostjo. Njegov vplivni slog je odmeval v različnih vzporednih likovnih trendih.