Svet 20.2.2018 6:00

Na filmskem festivalu v Cottbusu tudi poklon oskarjevcu Szabu

Cottbus, 20. februarja - Znani madžarski režiser Istvan Szabo, dobitnik oskarja leta 1982 za najboljši tujezični film za režijo filmske priredbe romana Klausa Manna Mefisto, bo posebni gost 28. mednarodnega festivala vzhodnoevropskega filma v nemškem Cottbusu, je v ponedeljek po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočil direktor festivala Andreas Stein.

V Cottbusu cenijo delo in predanost madžarskega režiserja, ki je že od leta 2000 častni predsednik festivala. "Kot častni predsednik je tako podpornik kot izjemen glasnik dogodka v mednarodnem prostoru," je po navedbah MTI povedal ministrski predsednik zvezne dežele Brandeburg Dietmar Woidke.

Letošnji filmski festival v Cottbusu bo potekal med 6. in 11. novembrom, na njem pa bodo med drugim prikazali bolj redko videne filme 80-letnega madžarskega režiserja, ki je svetovni sloves pridobil z oskarjem nagrajeno zgodbo o igralcu in gledališkem režiserju v nacistični Nemčiji Mefisto.

V Budimpešti rojeni režiser, ki se ukvarja tudi s pisanjem scenarijev in igranjem, je najprej snemal družbenokritične filme o madžarski stvarnosti, kasneje je obdeloval zgodovinske teme in se ukvarjal s filmskimi biografijami. Posebej ga je zanimal psihološki razvoj človeka v avtoritarnih sistemih.