Slovenija 21.2.2018 10:08

Boj med Tankredom in Klorindo za začetek nove sezone Harmonie Concertans

Ljubljana, 21. februarja - Cikel koncertov stare glasbe na zgodovinskih glasbilih Harmonia Concertans, ki ga na Novem trgu prirejata zavod Harmonia Antiqua Labacensis in Muzikološki inštitut ZRC Sazu, bo v osmo sezono vstopil z bojem med Tankredom in Klorindo, kot ga je uglasbil Claudio Monteverdi. V Atriju ZRC ga bo nocoj poustvaril razširjeni Ansambel musica cubicularis.

Monteverdijevo uglasbitev dvoboja Tankreda in Klorinde iz epa Osvobojeni Jeruzalem Torquata Tassa so prvič izvedli leta 1624 v Benetkah. Zgodba pripoveduje o križarskem vitezu Tankredu, ki se spopade s Klorindo, muslimanko krščanskega porekla, ki je preoblečena v bojevnika. Šele ko ga smrtno ranjena zaprosi za krst, Tankred spozna, koga je premagal. Povsem je strt, a lepa Klorinda mu odpusti in umre kot kristjanka.

Ansambel musica cubicularis, katerega jedro predstavljajo domači glasbeniki Gregor Fele, Domen Marinčič in Tomaž Sevšek, bo nastopil v mednarodni desetčlanski zasedbi z italijanskim tenoristom Giovannijem Cantarinijem, ki se posveča predvsem zgodnji monodiji in umetnosti recitacije. Godalni ansambel bo vodil britanski specialist za Monteverdijevo glasbo Oliver Webber.

Klorindo bo upodobila sopranistka Gwendolen Martin, Tankreda pa tenorist Manuel Warwitz. Za razumevanje bodo poskrbeli slovenski nadnapisi, so sporočili z Muzikološkega inštituta. Koncert bo ponudil še dela Monteverdijevih sodobnikov.

Cikel Harmonia Concertans bo tudi v osmi sezoni obsegal šest programsko zaokroženih koncertov, na katerih bo zazvenela glasba 14., 16., 17. in 18. stoletja iz Italije, Španije in Slovenije. Po boju med Tankredom in Klorindo bodo 25. februarja na sporedu lutenjske skladbe Giacoma Gorzanisa, 10. aprila beneška glasba za ansambel viol da gamba, 19. junija madrigali in šansoni 16. stoletja, 10. oktobra neapeljska galiarda ter 6. novembra moteti iz arhiva koprske stolnice.