Svet 22.2.2018 5:30

Izšel bo rokopis Mary Shelley z zgodbo o strašljivem Frankensteinu

London, 22. februarja - Marca bo minilo 200 let od objave znamenitega znanstvenofantastičnega romana Frankenstein, ki ga je na obali Ženevskega jezera snovala britanska pisateljica Mary Shelley. S slavno zgodbo o mladem švicarskem znanstveniku Victorju Frankensteinu, ki ustvari umetnega človeka, bo ob tej priložnosti v omejeni izdaji izšel avtoričin rokopis.

V Londonu rojena Mary Shelley (1797-1851) je Frankensteina začela pisati poleti 1816 ob Ženevskem jezeru, kamor se je naselila z razvpitim Lordom Byronom, ki je zaradi številnih ljubezenskih afer pobegnil v tujino, Byronovim zdravnikom Johnom Polidorijem, svojim bodočim možem, pesnikom Percyjem Shelleyjem in polsestro Claire Clairmont. Deževne popoldneve so si krajšali s pripovedovanjem zgodb o duhovih.

S pisanjem je nato nadaljevala po vrnitvi v Veliko Britanijo in delo končala spomladi leta 1817. Leto kasneje je komaj dvajsetletna delo Frankenstein ali Moderni Prometej tudi objavila. Izvirna in napeta pripoved o umetno ustvarjenem, srhljivo grdem, človeku podobnem bitju, ki zaradi osamljenosti trpi, na koncu pa ubije svojega stvaritelja, je takoj dosegla velik uspeh.

Večina različic romana temelji na izdaji iz leta 1831, ki je prestala mnogo revizij. Pri založbi SP Books, kot poroča The Guardian, pa so se ob 200. obletnici izida romana odločili, da bodo objavili avtoričine originalne zapise, v katerih se sicer s svojimi popravki, predlogi in pripombami velikokrat oglaša njen mož Shelely, s katerem se je poročila decembra 1816.

"V zvezkih je razvidno, kako se Percy vmešava - ampak na dober način," je za britanski časnik povedala Jessica Nelson iz SP Books. "Kar je zares ganljivo pri tem rokopisu, je, kako se literarno delo meša z nečim nežnejšim in čustvenim - literatura in ljubezen znotraj rokopisa. Njuni pisavi sta si zelo podobni, kar je hkrati čudaško in ljubko," je dodala.

Percy Shelley (1792-1822) je bil sicer poleg Keatsa in Byrona najpomembnejši angleški romantični pesnik. Kot strasten svobodomislec, panteist, vizionar in filozofsko navdahnjen ustvarjalec je hrepenel po združitvi z naravo in pisal slikovito, muzikalno poezijo.

Pri SP Books so že objavili nekaj faksimilov besedil, vključno z Jane Eyre in Veliki Gatsby. Omejena izdaja v 1000 izvodih Frankensteina bo izšla 15. marca.