Svet 22.2.2018 6:00

Glasni kritik Erdoganove Turčije Pamuk ne bo častni meščan Sarajeva

London, 22. februarja - Sarajevo je odstopilo od svoje namere, da Nobelovega nagrajenca za literaturo Orhana Pamuka, ki bo spomladi v državo prišel pisat scenarij za film o vojni v BiH, podeli naziv častnega meščana. V BiH naj bi se bali, da nagrada turškemu avtorju, ki je glasni nasprotnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, žali in jezi Turčijo.

Turški avtor mednarodno uveljavljenih Muzej nedolžnosti, Bela trdnjava, Sneg, Istanbul in Črna knjiga, je za častnega meščana Sarajeva predlagala lokalna založba in knjigarna Buybook. Predlog je sprva naletel na soglasno podporo, po vnovičnem glasovanju med občinskimi svetniki pa je bila Pamukova nominacija zavrnjena.

"Razlaga sveta komisije je bila, da Orhan Pamuk ni naredil nič ali skoraj nič za Sarajevo. Nekateri člani vladajoče stranke so ocenili, da nagrada Pamuku lahko ujezi turško vlado. Izkoristili so priložnost za sporočilo Pamuku, in sicer da ni dobrodošel v Sarajevu," je odločitev komentiral vodja založbe in knjigarne Damir Uzunović.

Orhana Pamuka sicer v založbi, kot Uzunovića povzema britanski The Guardian, prepoznavajo kot enega najpomembnejših sodobnih pisateljev ter najbolj branega in slavnega avtorja v BiH. Kot založba, ki skrbi za objavo njegovih del v tej državi, so ga že večkrat povabili na obisk Sarajeva.

Predlog so zavrnili zaradi avtorjevega nasprotovanja politiki turškega predsednika, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Samir Fazlić iz opozicijske Naše stranke. Da gre za servilno politiko, je odločitev kritizirala tudi opozicijska SDP. Bošnjaški član predsedstva BiH in vodja vodilne stranke v državi SDA Bakir Izetbegović si je z Erdoganom namreč precej blizu.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina bo častni Sarajevčan namesto Pamuka postal nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić.