Slovenija 21.2.2018 17:17

Nagrado Evropske jazz mreže 2018 za drzen program prejel Jazz festival Ljubljana

Ljubljana, 21. februarja - Evropska jazz mreža (Europe Jazz Network - EJN) je nagrado za drzen program podelila najstarejšemu jazz festivalu v Evropi, Jazz festivalu Ljubljana. EJN s priznanjem nagradi evropskega organizatorja, ki pooseblja vrednote mreže ter snuje vizionarski in privlačen glasbeni program, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Izbor nagrajenca je potekal v dveh fazah: 120 organizacij članic EJN je bilo pozvanih k nominacijam, z ožjega seznama 19 nominirancev pa je žirija, ki so jo sestavljali predstavniki članov EJN in zunanji glasbeni profesionalci, izbrala zmagovalca.

"Nagrado EJN 2018 za drzen program smo soglasno podelili Jazz festivalu Ljubljana za progresivno selekcijo, ki zaobjema celotno umetniško zvrst s poudarkom na evropskem jazzu ter ponazarja vrednote EJN, kot sta geografska raznolikost in uravnoteženost spolov. Ljubljana se ponaša z najstarejšim jazz festivalom v Evropi, ki si vse od ustanovitve leta 1960 prizadeva za predstavljanje nove glasbe radovednemu občinstvu, kljub številnim oviram in spreminjajočim se okoliščinam," je zapisala žirija.

Bogdan Benigar in Pedro Costa, umetniški vodji Jazz festivala Ljubljana med letoma 2011-2017, pa sta se na nagrado odzvala takole: "Z navdušenjem sprejemamo to nagrado. V veliko čast nam je, da se lahko postavimo ob bok pomembnim prizoriščem, kot so Bimhuis, Moers Festival, Tampere Jazz Happening, 12 Points... Od nekdaj sva bila prepričana, da je naš program zazrt v prihodnost in nazorno stremi k opozarjanju na brezmejno umetniško zvrst, pogojeno edino s kreativnostjo v snovanju glasbe in s pomembno mislijo na njeno živo predstavitev na odru."

V svoji zgodovini se je Jazz festival Ljubljana uveljavil kot eden najbolj prodornih evropskih festivalov, ki predstavlja nove umetnike z vsega sveta in avtorske projekte s posebnim poudarkom na slovenski glasbeni kreativnosti. Zadnjih sedem let v sodelovanju s partnersko portugalsko založbo Clean Feed v ciklu Ljubljana Jazz Series izdaja tudi koncertne posnetke festivala.

Nagrado EJN bodo obeležili v Ljubljani med festivalom, ki bo letos potekal od 27. do 30. junija, in med 5. Evropsko jazz konferenco v Lizboni, ki bo med 13. in 16. septembrom .

Evropska jazz mreža je bila ustanovljena leta 1987 kot panevropsko združenje organizatorjev glasbenih dogodkov, vodij glasbenih programov in glasbenih profesionalcev. Trenutno vključuje 123 organizacij iz 35 držav. Poslanstvo EJN je spodbujati, pospeševati in podpirati razvoj kreativne improvizirane glasbe na evropski glasbeni sceni in ustvarjati priložnosti za srečevanje glasbenikov, organizatorjev in poslušalcev iz različnih držav.