Slovenija 22.2.2018 11:19

Na Ptuju razstava slovenskih ilustratorjev

Ptuj, 22. februarja - V Miheličevi galeriji na Ptuju bodo danes odprli skupinsko razstavo sekcije ilustratorjev Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Gre za pregledno predstavitev slovenskih umetnikov in umetnic ter njihovih ilustracij, ki so posvečene zgodovinskim podobam preteklosti, a kot navdih in izziv v sodobnem času.

"Ilustracija ima v slovenskem prostoru dolgo in bogato tradicijo, po likovni in izpovedni dovršenosti pa jo moramo danes velikokrat upoštevati in vrednotiti kot samostojne umetniške stvaritve slikarjev in slikark, ki jim ilustriranje predstavlja ustvarjalni izziv, kako besedilo interpretirati v naslikani podobi. Ob tem nas vedno znova preseneti in navduši njihova vrhunska likovna izraznost, lucidna avtorska izpovednost in sublimno občutenje besedila," izpostavljajo v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož.

Da so prvo razstavo v Miheličevi galeriji v jubilejnem muzejskem letu posvetili slovenski ilustraciji, ni naključje. "Ne nazadnje tudi velik slovenski slikar in grafik France Mihelič (1907-1998), katerega obsežno likovno zapuščino na papirju hranimo v ptujskem muzeju in po katerem nosi galerija ime, se je v svojem obsežnem likovnem opusu posvečal tudi ilustraciji, kjer je znal mojstrsko združiti občutenje pisateljeve ali pesnikove besede in svojo narisano podobo v novo, celostno umetniško stvaritev. Veliko takih umetnin je mogoče občudovati tudi na aktualni razstavi ilustracij v ptujski Miheličevi galeriji," je pojasnila kustodinja Stanka Gačnik.

Na razstavi sodeluje 27 avtorjev različnih generacij, predvsem z ilustracijami, ki so nastale v zadnjih letih. "Ilustratorji so za razstavo zbrali ilustracije, ki so nastale po mitoloških, pravljičnih ali zgodovinskih predlogah. Ilustracije so bile objavljene v knjigah, priročnikih, učbenikih, revijah in v muzejskem katalogu, nekaj ilustracij pa so ilustratorji izdelali samoiniciativno, posebej za našo razstavo," je dodal Damir Globočnik iz Gorenjskega muzeja Kranj.

Razstava je bila prvič na ogled v Mestnem muzeju v Idriji, a v nekoliko drugačni sestavi. Osem ilustratorjev namreč sodeluje samo na razstavi v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož, devet se jih je odločilo predstaviti z drugimi ilustracijami.

Razstava bo na ogled do 1. aprila.