Svet 23.2.2018 6:00

Faustov münchenski festival z okoli 500 dogodki

München, 23. februarja - V Münchnu so v sredo odprli festival, ki se posveča enemu najslavnejših del nemške književnosti - Faustu Johanna Wolfganga von Goetheja. Vse do 29. julija se bodo vrstile razstave, branja, gledališke predstave, opere, filmi in seminarji. V znamenju zgodbe o učenjaku, ki svojo dušo zapiše hudiču, bo okoli 500 dogodkov.

Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, se je festival pod geslom Faust od vseh za vse odprl z razstavo v galeriji Kunsthalle, ki prikazuje, kako so umetniki skozi čas upodabljali Goethejeve like. Od satanističnega Mefista, znanstvenika Fausta, do nedolžne Marjetice, ki jo z Mefistovo pomočjo zapelje in uniči Faust.

Med drugim bo Bavarska državna opera prikazala opero Arriga Boite Mefistofele, münchenski filmski muzej pa načrtuje različne projekcije, vključno s klasiko Faust režiserja Friedricha Wilhelma Murnaua iz leta 1926 in filmom Mefisto iz leta 1982, za katerega si je madžarski režiser Istvan Szabo prislužil tudi oskarja.

Goethejevo (1749-1832) delo, ki temelji na legendi o Faustu, ki proda dušo hudiču, velja za eno izmed največjih del nemške književnosti. Svetovno slavo mu je sicer prinesel sentimentalni roman v pismih Trpljenje mladega Wertherja, v katerem je ustvaril nov tip romantičnega človeka.

Faust je še danes zelo odmeven, navaja festival na svoji spletni strani in poudarja, da je Faust prototip modernega človeka. Njegova vprašanja so vprašanja sodobnega sveta. Za kaj si prizadevamo? Kakšno ceno smo za to pripravljeni plačati? Kako daleč bomo šli? Kaj je sreča?