Svet 25.2.2018 5:00

Na razstavi v Londonu prvič združena Baconov in Freudov portret Georgea Dyerja

London, 25. februarja - V Galeriji Ordovas je na ogled razstava Londonski slikarji, na kateri sta prvič skupaj predstavljena portreta Georgea Dyerja, ki sta ju naslikala Francis Bacon in Lucian Freud. Bacon je portret svojega ljubimca in muze naslikal z intenzivnostjo, nabito s seksualnostjo, medtem ko se za Freuda zdi, da je želel Dyerju privoščiti oddih od tega.

Baconov triptih Tri študije Georgea Dyerja, ki je bil lani na dražbi prodan za 29 milijonov funtov, je nastal leta 1966, Freudov Mož v modri srajci pa je iz leta 1965.

Kot piše britanski The Guardian, je Baconov portret Dyerja "intenziven, zasukan in izkrivljen", medtem ko je drugi "umirjen, sproščen in nezaščiten". Portreta po pisanju spletnega portala tudi osvetljujeta enega najbolj izjemnih umetniških prijateljstev zadnjega stoletja.

"Lucian je Georgeu s slikanjem portreta želel dati nekaj prostora in distance ter mu omogočiti, da si odpočije od Bacona," besede galeristke Pilar Ordovas, ki je Freuda tudi poznala, povzema spletni portal. "Lahko vidite Georgea Dyerja, ki je zamišljen, zazrt vase in nezaščiten. Ne njem je nekaj zelo krhkega. Francis Bacon pa je popolnoma drugačen. Tu je vidno nasilje in zanimivo je opazovati, kako se portreta razlikujeta med seboj," je dodala.

Po prepričanju mnogih naj bi Bacon Dyerja spoznal, ko ga je zalotil, da vlamlja v njegovo hišo. A po pisanju Baconovega biografa Michaela Peppiatta sta se srečala v pubu v Sohu, kjer je Dyer pristopil k umetniku in začel pogovor.

Bacon je Dyerja v času njune zveze, ki pa je bila disfunkcionalna, v njej je bilo tudi veliko alkohola in sadomazohistične spolnosti, naslikal večkrat. Njuna zveza se je nato tragično končala leta 1971, ko je Dyer umrl zaradi prevelikega odmerka mamil dva dneva pred odprtjem Baconove pomembne retrospektive v pariškem razstavišču Grand Palais.

Po besedah Pilar Ordovas je bil njun odnos bučen, a je včasih narobe razumljen. "Mnogi mislijo, da je bil George Dyer tisti, ki je bil nasilen. A pogovor z Lucianom je pokazal, da je bilo ravno obratno," je povedala.

Bacon (1909-1992) in Freud (1922-2011) sta bila sicer sredi 60. let minulega stoletja skorajda neločljiva. Lahko sta denimo dopoldne delala, šla potem na kosilo in nato še na pijačo. Ker je Freud je videl, da Baconova intenzivnost škoduje Dyerju, mu je omogočil, da je preživel nekaj časa na posestvu njegove prijateljice na Škotskem, kjer mu je Dyer tudi poziral za portret.

V razstavo je vključen tudi nedokončani Freudov avtoportret iz leta 2002, ki ga ima britanska javnost sedaj priložnost videti prvič. Na razstavi so z deli zastopani še Frank Auerbach, Leon Kossoff, David Hockney in RB Kitaj.

Razstava bo na ogled do 28. aprila.