Na hitro prelistano 24.2.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. februarja - Kulturno-umetniško društvo Police Dubove je izdalo roman poljskega pisatelja Ignacyja Karpowicza z naslovom Osti, v zbirki Knjižnica MGL je izšla knjiga Tine Kolenik Koža kot kostum. Pri KUD Sodobnost International pa sta izšla roman nemškega pesnika in pisatelja Lutza Seilerja z naslovom Kruzo in slikanica Učiteljica.

Ljubljana. Roman poljskega pisatelja Ignacyja Karpowicza z naslovom Osti. Foto: STA

Ljubljana.
Roman poljskega pisatelja Ignacyja Karpowicza z naslovom Osti.
Foto: STA

Ljubljana Roman nemškega pesnika in pisatelja Lutza Seilerja z naslovom Kruzo. Foto: STA

Ljubljana
Roman nemškega pesnika in pisatelja Lutza Seilerja z naslovom Kruzo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Tine Kolenik z naslovom Koža kot kostum. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Tine Kolenik z naslovom Koža kot kostum.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Učiteljica, v kateri sta moči združili italijanska avtorica Susanna Mattiangeli in priznana ilustratorka Chiara Carrer. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Učiteljica, v kateri sta moči združili italijanska avtorica Susanna Mattiangeli in priznana ilustratorka Chiara Carrer.
Foto: STA

OSTI - ROMAN O DRUGAČNOSTI KOT DELU NORMALNOSTI

Osti, roman iz krogov varšavskih intelektualcev, prikazujejo drugačnost kot del normalnosti in predstavljajo nove modele sobivanja, ki so deloma utopija, deloma pa že del vsakdanjosti. Osti so svojevrsten laboratorij, v katerem potekla neutrudno raziskovanje človeških čustev in odnosov med ljudmi. Če je bil v prejšnjem avtorjevem romanu osmešen sakrosantski model poljske družine kot "vir trpljenja in kazen", v tem funkcionira vsaka možna družina in je rešilna bilka vsaka ljubezen med dvema bitjema.

Ljubezen enako poveže dva moška kot žensko in moškega, in ko vstopiš v novo zvezo, ni nujno razbiti prejšnje. Družina je namreč lahko tudi več oseb ali samo človek in žival. V svetu Osti ni takšnih političnih, ideoloških, verskih ali drugih delitev, ki jih ne bi premostila, če že ne čustvo, pa vsaj empatija, saj so delitve sekundarne spričo podkožne enakosti vsega človeškega, če že ne kar vsega živega. Junaki eksperimentirajo s svojim življenjem, pri tem pa presegajo lastne meje in omejitve, se učijo in rastejo v odnosih - tudi onkraj verjetnega, je zapisala Jana Unuk, ki je poskrbela tudi za prevod.

Ignacy Karpowicz je avtor šestih romanov; roman Osti je izšel leta 2013. Je bleščeč stilist, ki s sredstvi groteske, ironije, humorja, fantastike, v inovativnem jeziku, polnem vrtoglavih obratov, asociacij in besednih iger, smeši varljive predstave o resničnosti, secira sodobno poljsko družbo in raziskuje odnose med ljudi.

KOŽA KOT KOSTUM - O VPRAŠANJU, KAKO ČLOVEŠKA IN ŽIVALSKA KOŽA FUNKCIONIRATA KOT SVOJEVRSTNO OBLAČILO

Knjiga kostumografke in vizualne umetnice Tine Kolenik je nadgradnja avtoričine magistrske naloge Človeška koža kot kostum v kontekstu postmoderne kulture. Z različnih vidikov osvetljuje vprašanje, kako človeška in živalska koža funkcionirata kot svojevrstno oblačilo v vsakdanjih življenjskih praksah, obenem pa tudi kot kostum v umetniški produkciji, zlasti filmu, gledališču in performansu. Avtorica v knjigi izpostavi kompleksno in inspirativno razmerje med teorijo in prakso, saj nam po eni strani ponuja teoretsko podprt vpogled v različne vidike razmerja med kožo, obleko in kostumom, po drugi pa dokumentira svoje lastne performanse in njihove kostumske implikacije.

Kot je v spremni besedi zapisal Blaž Lukan, ima Tina Kolenik zavzet odnos do odklonov tega sveta in trenutka, je občutljiva na njune deviacije, najsi bodo globalne ali naše, konkretne slovenske; nekaj jih je občutila tudi na lastni koži, a do njih ima že pomirljivo distanco. Je liberalna, kulturno odprta in široka, "kronično" brez predsodkov oz. usmerjena v njihovo razkrinkavanje in demontažo.

Vizualna umetnica in kostumografka Tina Kolenik je asistentka na katedri za kostumografijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo ter članica tandema Eclipse.

KRUZO - POPOTOVANJE MED HALUCINACIJO IN RESNIČNOSTJO

Roman Kruzo nam pred oči prikliče otok Hiddensee v Baltskem (v romanu Vzhodnem) morju, mesto prebegov, zastrahovanja in poguma, želja, sanj, travm, norosti, nišo za intelektualce, odpadnike, idealiste in drugače misleče, ki zaživijo v utopični skupnosti realno dosegljive svobode pod vodstvom Aleksandra Kruzoviča, pomivalca posode in sina sovjetskega generala. Ko se na otok pred lastno travmo zateče Ed Bendler, študent germanistike, tudi njega zajame vrtinec karizmatičnih Kruzovih ritualov. Medtem ko NDR poka po šivih in jo zapušča vse več ljudi, se razvije prijateljstvo. Močno, težko, neponovljivo. Toda kje je cilj? In kakšna bo cena, piše na platnicah knjige.

Avtor bralca v poetičnem, natančno domišljenem jeziku vodi med halucinacijo in resničnostjo. Delo, ki utegne po mnenju kritikov postati eden najpomembnejših romanov 21. stoletja, je prevedel Štefan Vevar.

Lutz Seiler se je sprva uveljavil kot eden najizvirnejših liričnih glasov. Nagrade so sledile tudi po prehodu na prozno ustvarjanje, vrhunec pa so dosegle ob izidu njegovega romanesknega prvenca Kruzo, za katerega je dobil nemško knjižno nagrado (2014).

UČITELJICA - ZABAVEN IN RAZPOSAJEN PORTRET UČITELJIC

Slikanica Učiteljica, v kateri sta moči združili italijanska avtorica Susanna Mattiangeli in priznana ilustratorka Chiara Carrer, je zabaven in razposajen portret učiteljic. Kot piše na platnicah knjige, poznamo velike in majhne učiteljice. Okrogle in vitke. Lahko so temne ali svetle, zgubane ali gladke, pikaste, rožaste, vzorčaste, črtaste ali kariraste. Toda kaj se skriva znotraj učiteljic? Za prevod v slovenščino je poskrbela Dušanka Zabukovec.