Svet 25.2.2018 5:30

Začel se bo 14. Zagrebdox s 125 dokumentarci

Zagreb, 25. februarja - S filmom Over the Limit (Prek vseh meja) poljske režiserke Marte Prus bodo drevi v Kaptol Boutique Cinema odprli 14. festival dokumentarnega filma Zagrebdox. Na program letošnjega festivala, ki bo potekal teden dni, je uvrščenih 125 filmov. V regionalnem tekmovalnem programu bo tudi slovenski dokumentarec Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina.

Hrvaška, Zagreb. Festival dokumentarnega filma ZagrebDox. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Hrvaška, Zagreb.
Festival dokumentarnega filma ZagrebDox.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so napovedali na spletni strani festivala, bodo v prestižnem tekmovalnem programu mednarodne konkurence predvajali 21 filmov. Poleg dokumentarca Marte Prus, ki govori o neusmiljenih pripravah ruskih telovadk za olimpijske igre, je izpostavljen še film Of Fathers and Sons (O očetih in sinovih) sirskega režiserja Talala Derkija, ki je prejel posebno nagrado Zagrebdoxa leta 2014 za večkratno mednarodno nagrajeni film Vrnitev v Homs.

V hrvaško prestolnico Derki letos prihaja z dokumentarcem, ki ga je posnel v družini islamskih skrajnežev, ki se ji je predstavil kot džihadu privržen fotoreporter. Derki je dve leti spremljal odraščanje mladoletnih fantov, ki sta se pripravljala za borca islamske države.

V tekmi za festivalsko nagrado veliki pečat bo tudi črno-beli film Turtle Rock (Kamnita želva), pod katerim se podpisuje kitajski umetnik in fotograf Xiao Xiao. Tako kot vsako leto doslej na Zagrebdoxu bodo tudi letos v konkurenci filmi, ki so prejeli že mednarodne filmske nagrade, kot sta filma Mom's Hair (Mamičini lasje) norveške režiserke Maje Arnekleiv, ki je prejela zlato golobico na festivalu v Leipzigu, ter El Espanto (Strah) argentinskih avtorjev Martina Benchimola in Pabla Apara, ki sta bila na festivalu v Amsterdamu nagrajena za najboljši film.

Festivalske nagrade v Varšavi, Minsku in Trstu je osvojil litovski režiser Arunas Matelis s filmom Wonderful Losers: A Different World (Prekrasne zgube: Drugačen svet), ki predstavlja svet kolesarskih dirk iz perspektive timskih zdravnikov.

Z amsterdamsko nagrado v Zagreb prihaja tudi srbski dokumentarec Druga strana svega (Druga stran vsega) avtorice Mire Turajlić, ki bo popestrila regionalno konkurenco. Med 17 regionalnimi dokumentarci bo tudi Ivanišinov Playing Men, ki bo na programu prihodnjo sredo, v četrtek in petek, so napovedali na spletni strani festivala. Organizatorji so iz regionalne konkurence izpostavili še film A Woman Captured (Ujeta ženska) madžarske režiserke Bernadett Tuza-Ritter, ki govori o suženjstvu v sodobni družbi. Posnela je zgodbo od 52-letni ženski, ki je prisiljena delati kot služkinja v neki madžarski družini.

Poleg mednarodnega in regionalnega tekmovanja so do 4. marca pripravili vrsto spremljevalnih programov, kot so protislovni dox, mojstri doxa, biografski dox, glasbeni globus, happy dox in podobni. Tako bodo v posebnem programu V fokusu: Nova Evropa predvajali izbranih sedem filmov iz držav vzhodne Evrope, ki si delijo vrsto skupnih problemov, od odnosa do beguncev, prek prevladujočih konservativnih vrednot, do načina dojemanja demokracije in prostega trga.

Avtorski večer bo posvečen hrvaškem avtorju Borisu Poljaku, ki bo tudi predsednik mednarodne žirije letošnjega festivala. V avtorski retrospektivi se obetajo filmi francoske režiserke Claire Simone.

Predavanja bodo imeli gostje festivala Claude Lanzmann, Anna Zamecka in Derki.