Svet 23.2.2018 10:45

V HNK Zagreb drevi premiera Kralja Leara z Mikijem Manojlovićem

Zagreb, 23. februarja - Dramski ansambel Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Zagrebu bo drevi premierno odigral predstavo Kralj Lear Williama Shakespearea v režiji Janusza Kice. Zagrebškemu občinstvu se bo kot kralj Lear predstavil priljubljeni beograjski igralec Miki Manojlović, ki doslej še ni upodobil ostarelega britanskega kralja.

Maribor. Igralec Miki Manojlović. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Maribor.
Igralec Miki Manojlović.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kralja Leara so prvič uprizorili leta 1606 v Angliji, v več kot 400 letih pa je postal ena najbolj pogosto izvajanih Shakespearovih iger.

Kralj Lear je analiza starosti, starševstva, odnosa do svojcev, zakonskih in zunajzakonskih zvez, ljubezenskega zanosa, vztrajnosti in skromnosti, so zapisali na spletni strani hrvaške nacionalne gledališke hiše.

Ostarelega kralja Leara, ki se poslavlja od svojega prestola, bo upodobili eden najbolj prepoznavnih igralcev z območja nekdanje Jugoslavije, 67-letni Manojlović, ki je ustvaril bogato, tudi mednarodno gledališko in filmsko kariero. Kot je nedavno povedal za zagrebški časnik Jutarnji list, je igral v številnih Shakespearovih predstavah, a kralj Lear ni bil še nikoli.

Manojlović bo tudi prvi igralec iz Beograda, ki je po vojni na Hrvaškem dobil naslovno vlogo v zagrebškem HNK, so poročali srbski mediji.

Poleg Manojlovića bo v predstavi nastopila vrsta znanih zagrebških igralcev, kot so Goran Grgić, Bojan Navojec, Krešimir Mikić in Jadranka Đokić. Zvočno podobo predstave podpisuje znana hrvaška etno glasbenica Tamara Obrovac.

Poljski režiser Kica ves čas sodeluje z gledališči v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji.