Svet 24.2.2018 6:00

V Muzeju Barberini v Potsdamu na ogled razstava Maxa Beckmanna

Potsdam, 24. februarja - V Muzeju Barberini v Potsdamu, ki je vrata odprl lani januarja, je od danes na ogled razstava del nemškega umetnika Maxa Beckmanna (1884-1950). Postavitev z naslovom Max Beckmann - Theatrum Mundi združuje več kot 100 slik, skulptur, grafik in skic. V šestih sobah je med drugim mogoče videti dela na temo maškarade, cirkusa, varieteja in gledališča.

Zvezdi razstave sta po pisanju nemške tiskovne agencija dpa velika, doslej v Evropi le redko razstavljena triptiha iz ameriških zbirk. Londonska Galerija Tate Modern je posodila sliko Pustni karneval iz leta 1920, Muzej Kunstpalast v Düsseldorfu pa sliko Dvojna karnevalska podoba, na kateri je umetnik upodobil sebe in svojo drugo ženo Quappi v kostumih. V postavitev je vključena tudi slika iz leta 1933, na kateri je umetnik upodobil filmske studie Babelsberg.

Beckmann se je rodil v Leipzigu. Študiral je v Weimarju, od leta 1904 je bil svobodni umetnik v Berlinu. Med 1. svetovno vojno je služil v saniteti nemške vojske in doživel živčni zlom. Leta 1937 so nacisti njegove slike označili za izrojeno umetnost in jih odstranili iz muzejev. Emigriral je v Amsterdam in nato v ZDA, kjer je prebival do svoje smrti.

Kot predstavnik ekspresionizma je Beckmann odkrito in dramatično slikal človekovo ogroženost v vsakdanjem življenju in nevarnost nebrzdanega nasilja. Značilnost njegovih slik je črna obroba posameznih groteskno zmaličenih likovnih elementov in tesnobno vzdušje. Veliko se je ukvarjal z avtoportretom, ki mu je služil kot sredstvo samorefleksije.

Razstava v Muzeju Barberini bo na ogled do 10. junija.

Kot še piše dpa, so sicer v muzeju v prvem letu s tremi razstavami - impresionistov, ameriške moderne in umetnikov Nemške demokratične republike - pritegnili več kot pol milijona obiskovalcev.