Svet 24.2.2018 5:30

Na skupinski razstavi v ZDA tudi slovenski umetnik Uroš Weinberger

New York, 24. februarja - V Ann Street Gallery v Newburghu v ameriški zvezni državi New York danes odpirajo razstavo Antropocen. Na postavitvi, ki raziskuje vpliv spreminjajočega se podnebja in njegovih uničujočih rezultatov na okolje, sodeluje 24 umetnikov iz različnih držav, ki ustvarjajo v različnih umetniških disciplinah. Iz Slovenije sodeluje Uroš Weinberger.

Nemčija, Ravensburg. Umetnik Uroš Weinberger. Foto: Vesna Kotnik

Nemčija, Ravensburg.
Umetnik Uroš Weinberger.
Foto: Vesna Kotnik

Kot piše v sporočilu za javnost, so zaradi velikih sprememb, ki jih na Zemlji povzroča človek, znanstveniki naše časovno obdobje poimenovali antropocen - doba ljudi. Gre za krizo nepredstavljivih posledic, zato je učinek na globalne ekosisteme eden največjih kolektivnih izzivov.

Na razstavi, ki hkrati priznava, da so ljudje prevladujoča sila svetovne katastrofe in trenutne transformacije Zemlje, sodelujejo umetniki, ki navdih za svoje ustvarjanje najdejo v različnih ekoloških katastrofah.

Umetniki tematizirajo številna vprašanja, povezana z antropogenimi podnebnimi spremembami, kot so poplavljanje, tropske nevihte, suše, proces širjenja puščav in puščavskih razmer, izginjanje vrst in človeško onesnaženje, piše v sporočilu za javnost.

Weinberger sodeluje z oljem na platnu z naslovom ExxonMobil iz leta 2014.

Leta 1975 rojeni Weinberger je leta 2005 zaključil podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Leta 2002 je bil povabljen na Akademijo za likovno umetnost v Sofiji. Leta 2011 je bil nagrajenec bienalne razstave Pogled na likovno umetnost Slovenije 6: Jaz, tukaj, zdaj.

Razstava v Ann Street Gallery bo na ogled do 7. aprila.