Svet 27.2.2018 5:00

V Egiptu odkrili 2500 let staro nekropolo

Kairo, 27. februarja - Arheologi so v bližini mesta Minja južno od egiptovske prestolnice Kairo odkrili starodavno nekropolo. Ekipa je na območju obsežnega, več kot 2500 let starega pokopališča, našla zlato masko, približno 40 sarkofagov iz apnenca, okoli 1000 skulptur, lončeno, nakit in druge predmete.

Egipt, Giza. Starodavne piramide v egiptovski Gizi so ena najbolj znanih turističnih atrakcij. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Egipt, Giza.
Starodavne piramide v egiptovski Gizi so ena najbolj znanih turističnih atrakcij.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Arheološka izkopavanja na območju starodavne nekropole, ki leži štiri kilometre severno od območja Tuna al-Gabal, so se začela lani. Kot je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa povedal minister za umetnine starega Egipta Kaled el Enani, sta pri izkopavanjih ob egiptovski sodelovali ekipi iz Münchna in Hildesheima.

"To je šele začetek novih odkritij. Menim, da bomo za izkopavanja na območju nekropole potrebovali najmanj pet let," ministrove besede povzema dpa. Najdbe bodo ponudile dober vpogled v življenje starih Egipčanov.

V Egiptu, ki se ponaša s turističnimi znamenitostmi, kot sta mesta mesto Luksor s svojimi templji in piramide v Gizi pri Kairu, so sicer v zadnjih mesecih naleteli na več pomembnejših arheoloških odkritij.

Med drugim so egiptovski arheologi v tem mesecu odkrili 4400 let staro grobnico v bližini piramid v Gizi. Po pisanju dpa gre za grobnico duhovnice iz pete dinastije.

Marca lani pa so v Kairu našli kolos, ki naj bi bil upodobitev kralja 26. dinastije Psamtika.

Letos načrtujejo tudi delno odprtje novega muzeja, ki ga gradijo v bližini piramid. Tam bodo svoje mesto našle številne umetnine starega Egipta.

Egiptovske oblasti upajo, da bodo nove najdbe oživile turizem. Politični nemiri v Egiptu, ki so leta 2011 z mesta predsednika odnesli Hosnija Mubaraka, in številni teroristični napadi so namreč zarezali tudi v turistične prihodke države.