Svet 24.2.2018 21:28

Zlati medved 68. Berlinala za film Touch Me Not (Ne dotikaj se me) režiserke Adine Pintilie

Berlin, 24. februarja - Zlati medved 68. Berlinala je na nocojšnji podelitvi nagrad pripadel radikalnemu romunskemu eksperimentalnemu filmu Touch Me Not (Ne dotikaj se me) režiserke Adine Pintilie. Srebrnega medveda za režijo je prejel Wes Anderson za animirani film Isle of Dogs (Otok psov), veliko nagrado žirije pa film Mug (Obraz) režiserke Malgorzate Szumowska.

Osemintridesetletna režiserka Adina Pintilie v svojem na pol dokumentarnem filmu Touch Me Not (Ne dotikaj se me) raziskuje različice in meje spolnosti, piše nemška tiskovna agencije dpa. Adina Pintilie, ki je Romuniji prinesla šele drugega zlatega medveda v zgodovini, je ob prejemu nagrade povedala, da nagrade niso pričakovali, da pa jim veliko pomeni.

Film, ki preko zelo različnih teles in golote osvetljuje človekovo željo po dotikih, je sicer po pisanju dpa precej razdvojil festivalsko občinstvo in je bil presenetljiva izbira za glavno nagrado festivala, ki kinematografijo vsako leto slavi z zanj značilno mešanico že priznanih ustvarjalcev in novih obrazov.

A, kot je ob razglasitvi nagrajencev poudaril nemški režiser Tom Tykwer, ki je predsedoval mednarodni žiriji Berlinala, žirija letos najboljšega filma ni izbrala glede na aktualne kriterije, ampak glede na to, kam lahko film seže.

Dogajanje animiranega filma Isle of Dogs (Otok psov) ameriškega režiserja Wesa Andersona je umeščeno na Japonsko. Glavni lik je 12-letni deček Atari, ki se po tem, ko vse pse izženejo iz mesta na t.i. otok smeti, odpravi tja iskat svojega psa. Otok psov je prvi animirani film, ki je v zgodovini Berlinala odprl festival.

Poljski film Mug (Obraz), ki ga je režirala Malgorzata Szumowska, pa je po pisanju dpa parabola družbe. To je že tretji režiserkin film, ki je bil umeščen v tekmovalni program festivala. Film pripoveduje o moškem, ki se potem, ko ga nesreča prisili v presaditev obraza, sooča s provincialno nestrpnostjo in osebnimi krizami. Režiserka je ob prevzemu nagrade povedala, da njen film odraža težave, ki niso prisotne samo v njeni domovini, ampak povsod po svetu.

Srebrni medved, poimenovan po Alfredu Bauerju za igrani film, ki odpira nova obzorja, je žirija namenila paragvajskemu filmu The Heiresses (Dedinji) režiserja Marcela Martinessija. Martinessijev celovečerni igrani prvenec je bil obenem prvi paragvajski film, ki je bil vključen v tekmovalni program festivala.

Film pa je nocoj prejel še eno nagrado - oseminšestdesetletna paragvajska igralka Ana Brun je prejela srebrnega medveda za najboljšo igralko.

Srebrnega medveda za najboljšega igralca je prejel francoski igralec Anthony Bajon za vlogo v filmu The Prayer (Molitev) režiserja Cedrica Kahna. Film pripoveduje o mladem odvisniku od drog, ki se s pomočjo molitve želi rešiti odvisnosti.

Srebrnega medveda za najboljši scenarij sta prejela Manuel Alcala in Alonso Ruizpalacios za mehiški film Museo (Muzej), Ruizpalacios podpisuje tudi režijo filma.

Častnega zlatega medveda za izjemen prispevek h kinematografiji je prejela kostumografka Elena Okopnaja za ruski film Dovlatov, ki ga je režiral Aleksej German ml.

Zlati medved za najboljši kratki film je pripadel izraelskemu filmu The Men Behind The Wall (Možje za zidom) režiserke Ines Moldavsky.

Častnega zlatega medveda za življenjsko delo je letos prejel Willem Dafoe. Ameriški igralec je sodeloval pri več kot 100 produkcijah, "ki jih je obogatil z močno izrazno igro in prezenco".

Lani je zlati medved za najboljši film pripadel filmu O telesu in duši madžarske režiserke Ildiko Enyedi.

Berlinale se bo sicer sklenil v nedeljo. Skupaj bo v sklopu festivala prikazanih 385 filmov iz vsega sveta.