Slovenija 26.2.2018 12:10

Mineva 90 let od rojstva slikarja minljivosti Jožeta Tisnikarja

Ljubljana, 26. februarja - Koroški likovni ustvarjalec Jože Tisnikar, ki je umrl pred dvema desetletjema, bi danes dopolnil 90 let. Kot likovni umetnik samouk je ustvaril izjemen opus risb, slik in grafik, katerih del danes hranijo v Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) v Slovenj Gradcu. Bil je slikar minljivosti in pričevalec poslednjih trenutkov človeškega bivanja.

Ob 90-letnici umetnikovega rojstva so v KGLU zapisali, da je smrt v Tisnikarjevi ustvarjalnosti dobila osrednje mesto in značilno podobo, ujeto v "tisnikarjevsko" zeleno kopreno. Okoliščini, ki sta zaznamovali njegovo samoniklo umetniško pot, sta bili predvsem revščina v otroštvu in delo obdukcijskega pomočnika v prosekturi slovenjgraške bolnišnice.

Prosektura bolnišnice v Slovenj Gradcu je bila v Mislinji rojenemu umetniku, kjer je delal do leta 1983, hkrati atelje. V tehniki oljne tempere je slikal motive iz prosekture z značilnim simbolnim sporočilom, bolnišnične motive z grotesknimi karnevali, motive alkoholnih delirijev, tesnobne prizore iz gostiln, simbolične procesije, živali, med katerimi ob netopirjih, miših, podganah, konjih, mačkah, čričkih, izstopa simbolni vran oz. krokar. Značilna je ekspresivna deformiranost predstavljenih predmetov in figur, v navezi z motivi iz prosekture se je izoblikovala specifična zelena barva.

Po letu 1983 je postala Tisnikarjeva motivika lahkotnejša, smrtno grozo je omilil v meditativnost. Zasnoval je tudi lutke Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico (1986), scenografijo za dramo Singer v Shakespearjevem gledališču v Londonu (1989) in izdelal sitotiske v bibilofilski izdaji pesmi Daneta Zajca Krokar (1997). Leta 1970 je prejel Nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo.

Umrl je 30. oktobra 1998, ko se je v KGLU v Slovenj Gradcu ob njegovi 70-letnici zaključevala velika retrospektivna razstava njegovih del. Po smrti je tedanja direktorica galerije Milena Zlatar zasnovala zbirko Hommage Tisnikarju, ki poleg Tisnikarjevih vključuje dela slovenskih in tujih avtorjev, ki so bodisi neposredno nastala kot poklon slikarju ali pa so se v zbirko uvrstila kot poetičen dialog s Tisnikarjem. V zbirko so vključeni tudi fotografski portreti Dragiše Modrinjaka in Tihomirja Pinterja iz različnih obdobij.

"Tisnikar je slikal življenje, ki ga je sooblikoval in si ga usodil, zato je v pripoved pogosto vključeval lastno podobo, s čimer je razgalil eksistencialno zavzetost in neponarejenost lastnega doživljaja," so poudarili v KGLU in opozorili, da se stalna zbirka vseskozi nadgrajuje v dialogu z deli drugih umetnikov, ki jim je skupna krhkost človekove eksistence.

Ker letos mineva tudi 20 let od Tisnikarjeve smrti, se mu bodo z osrednjo razstavo v KGLU posvetili poleti. V Galeriji Medija v Zagorju, kjer so že 8. februarja odprli spominsko razstavo Tisnikarjevih del, pa bo v četrtek okrogla miza o umetniku, na kateri bodo sodelovali Milena Zlatar ter zbiratelja Alojz Ovsenik in Samo Rančigaj.