Svet 27.2.2018 5:30

The Rolling Stones na turnejo po Veliki Britaniji

London, 27. februarja - Legendarna zasedba The Rolling Stones se po 12 letih ponovno odpravlja na koncertno turnejo po Veliki Britaniji. V sklopu turneje No Filter (Brez filtra) na Otoku načrtujejo pet postaj. Uspešnice (I Can't Get No) Satisfastion, Paint it Black, Tubling Dice in Brown Sugar bo slišati v Dublinu, Edinburghu, Cardiffu, Manchestru ter dvakrat v Londonu.

Kuba, Havana. Koncert legendarne glasbene skupine The Rolling Stones. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kuba, Havana.
Koncert legendarne glasbene skupine The Rolling Stones.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot poroča britanski BBC, so The Rolling Stones v Veliki Britaniji nazadnje koncertirali pred petimi leti, ko so kot vodilno glasbeno ime nastopili na festivalih Glastonbury v južni Angliji in BST v londonskem Hyde Parku. V sklopu turneje pa po Združenem kraljestvu, ki združuje Anglijo, Škotsko, Wales in Severno Irsko, niso koncertirali že 12 let.

Evropski del turneje bodo začeli v dublinskem parku Croke 17. maja, nato bodo 22. maja nastopili v Londonu. V Manchester na stadion Old Trafford prihajajo 5. junija, na stadionu Murrayfield v Edinburghu bodo nastopili 9. junija, stadion Principality v Cardiffu bodo zavzeli 15. junija, štiri dni kasneje pa bodo turnejo sklenili na stadionu Twickenham na severu Londona.

Kot je razvidno s spletne strani skupine, bodo nato odpotovali v Berlin, Marseille, Stuttgart, Prago in Varšavo.

"Veselimo se, da se bomo poleti vrnili na koncertne odre," je po pisanju BBC povedal pevec britanske skupine Mick Jagger in poudaril, da mu je vedno vznemirljivo nastopati v mestih, kjer že dolgo niso stali na odru. "Naši poslušalci so lepilo, ki nas drži skupaj," je dodal bobnar Charlie Watts.

Lanskoletna evropska turneja The Rolling Stones je bila po pisanju BBC najbolj dobičkonosna, saj je v blagajno prinesla 11,7 milijonov dolarjev. Štirje koncerti, v Nemčiji, Avstriji, na Švedskem in na Nizozemskem, pa so obveljali za najbolj dobičkonosne koncerte v zgodovini teh držav.

Skupina The Rolling Stones, ki jo je leta 1962 ustanovil nekdanji kitarist Brian Jones, se je v zgodovino rocka zapisala kot ena komercialno najbolj uspešnih in najdlje delujočih zasedb. Izdala je več kot dva ducata studijskih albumov ter številne kompilacije in plošče z nastopov v živo. Poleg pevca Jaggerja in bobnarja Wattsa skupino sestavljata še kitarista Keith Richards in Ronnie Wood.