Slovenija 27.2.2018 10:00

V Klubu CD bodo ponovno vzklili jazzovski Zvončki in trobentice

Ljubljana, 27. februarja - V Klubu Cankarjevega doma (CD) bo v sklopu Cankarjevih torkov drevi potekal že 4. enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice, ki je namenjen mladim slovenskim glasbenikom in njihovim avtorskim projektom. Na koncertnem maratonu s pričetkom ob 18. uri se bodo predstavile štiri zasedbe in posameznik.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival bo uvedel nastop tria Punkt.Vrt.Plastik feat. Kaja Draksler. Pianistka in skladateljica Kaja Draksler, ki živi in ustvarja v Amsterdamu, se je za projekt povezala z umetnikoma iz Berlina - švedskim basistom Pettrom Eldhom in bobnarjem Christianom Lillingerjem. Trio je bil ustanovljen na oktobrskem srečanju leta 2016 v amsterdamskem Bimhuisu. Punkt v švedščini pomeni stališče in glasbeno sporočilo, vrt je v slovenščini prostor, kjer vznikajo in uspevajo glasbene ideje, plastik pa po nemško predstavlja zvočno vizijo, plastičnost glasbenih oblik in struktur, so zapisali v CD.

Sledil bo nastop Roka Zalokarja (klavir), Pie Podgornik (saksofon) in Dreja Hočevarja (bobni). Njihov koncert v okviru festivala je začetek promocijske turneje ob izdaji prvenca precept.concept.percept. Ko so zapisali v CD, precept.concept.percept razkriva nova obzorja slovenskih ustvarjalnih krajin. Zalokar pa je za današnje Delo povedal: "Morda je prva asociacija ljudi ob naši glasbi freejazzovski eksperiment, a s želimo izvzeti iz te tradicije."

Koncert Mihaela Hrustlja, ki trenutno živi na Nizozemskem, poleg edinstvenega načina igranja klasične kitare sestavljajo tudi bobnanje nanjo, petje, uporaba efektov in elektronskih igrač, ki jih izdeluje sam. Njegov repertoar tvorijo predvsem njegove lastne skladbe, tu in tam se vmes lahko znajde tudi kakšna tradicionalna slovenska ali balkanska.

Saksofonist Boštjan Simon bo nastopil z zasedbo There Be Monsters, v kateri igrajo Luigi Vitale (vibrafon), Goran Krmac (tuba), Žiga Murko (pozavna) in Bojan Krhlanko (bobni). Kot so zapisali v CD, besedna zveza There Be monsters v angleščini pomeni neznana, neraziskana ozemlja, ki jih stari zemljevidi označujejo kot domene pošasti in drugih mitoloških bitij. Glasba zasedbe There Be Monsters se osredotoča na mejo med znanim in neznanim, med komponiranimi in popolnoma odprtimi zvočnimi krajinami. Akustična zasedba dopušča zvočne aluzije na plasti znanega, hkrati pa segajo prijemi sodobne klasične glasbe in aleatorične improvizacije v območja, ki so tradicijam tuja.

Mini festival bo sklenil nastop Ecliptic feat. Jani Moder. Zasedba priznanih glasbenikov, ki jo sestavljajo kitarist Moder, Igor Matkovič (trobenta, elektronika), Jani Hace (bas, efekt), Murat (beatbox) in Žiga Kožar (bobni) se je združila v novi postavitvi, ki se spogleduje z drum'n'basom, ambientalnim elektronskim raziskovanjem in iskanjem svežih glasbenih izkustev. Glasba kot živa in spreminjajoča se kreativnost brez predsodkov, v kateri ima vsak član enakovredno besedo v glasbenem dialogu, so zapisali v CD.

Pred festivalom bo ob 17. uri v dvorani M3-4 potekala okrogla miza Jazz in čez, na kateri bo beseda tekla o trenjih med neotradicionalnimi oz. revivalističnimi pristopi k jazzu in novo, najnovejšo jazzovsko godbo. Okroglo mizo bo moderiral Miha Zadnikar, gosta bosta Pia Podgornik in Dre Hočevar.