Svet 28.2.2018 5:30

V londonski galeriji Tate Britain slikarska razstava na temo človeške figure

London, 28. februarja - V londonski galeriji Tate Britain je od danes na ogled razstava z naslovom Preveč človeško. Postavitev, ki so jo podnaslovili Bacon, Freud in stoletje življenja slikarstva, združuje dela slikarjev v Veliki Britaniji, ki so se ali se še posvečajo upodabljanju človeških figur in intimnih odnosov med njimi.

Velika Britanija, London. Londonska galerija Tate Modern. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Londonska galerija Tate Modern.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ob delih Luciana Freuda in Francisa Bacona so denimo predstavljena le redko razstavljena dela njunih sodobnikov, kot sta Frank Auerbach in Paula Rego. Kot piše na spletni strani muzeja, so mnogi od na razstavi zastopanih umetnikov živeli ali še živijo v London, v multikulturno britansko prestolnico pa so prišli z različnih koncev sveta.

Razstava, ki združuje približno 100 del, pripoveduje tudi o tem, kako so duha teh slik navdihovale prejšnje generacije, od Walterja Sickerta (1860-1942) do Davida Bomberga (1890-1957), in kako sodobni umetniki nadaljujejo z izražanjem otipljive realnosti.

Na spletni strani muzeja je naveden citat Luciana Freuda iz leta 2009: "Želim, da barva funkcionira kot meso."

"Tu so dela, ki so resnično pomembna v svoji človečnosti, pogumu, razpoloženju in iskrenosti. Karkoli umetnost dela nedoumljivo, Leon Kossoff in Auerbach, Rego in Michael Andrews, Bacon in Freud to imajo. So resnični junaki britanske moderne umetnosti," še piše na muzejski spletni strani.

V Londonu bo razstava bo na ogled do 27. avgusta, nato jo bodo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa prenesli v Budimpešto.