Svet 1.3.2018 6:00

Rentgenski žarki razkrili skriti portret pod Modiglianijevo sliko

London, 1. marca - Raziskava z rentgenskimi žarki je razkrila, da se pod portretom dekleta, ki ga je italijanski umetnik Amedeo Modigliani ustvaril leta 1917 in ki ga hranijo v Galeriji Tate v Londonu, skriva še en ženski portret. Medtem ko je identiteta danes vidne portretiranke neznana, naj bi se pod njo skrival portret umetnikove ljubice Beatrice Hastings.

Po pisanju britanskega Guardiana naj bi po eni od teorij želel Modigliani po koncu njunega viharnega odnosa, ki se je končal leta 1916, Beatrice Hastings izbrisati iz svojega življenja.

Kustosinja v Galeriji Tate Nancy Ireson je povedala: "To je le hipoteza, a mislim, da je privlačna." Dodala je, da je, kadar je platno preslikano, pogosto nemogoče prebrati figuro, ki se skriva spodaj. "Razbrati figuro je zelo vznemirljivo. Gre za figuro skoraj v naravni velikosti," je še povedala.

Modigliani se je rodil leta 1884 v judovski družini v Livornu na severu Italije. Leta 1906 se je nastanil v Parizu, najprej na Montmartreu in nato na Montparnasseu, kjer je živel težko življenje, zaznamovano z alkoholom in finančnimi težavami. Umrl je leta 1920 zaradi tuberkuloznega meningitisa.

Tragično se je končalo tudi življenje Beatrice Hastings. Njeno zdravje je načel alkohol, bila je že zelo šibkega zdravja, ko je leta 1943 storila samomor. Njuno intenzivno in strastno razmerje, prepredeno s prepiri, ki sta jih podžigala alkohol in droge, je trajalo dve leti. V tem času je Modiglianiju večkrat pozirala za portret.

Modigliani je danes najbolj poznan je po svojih aktih in slikarskih portretih, ki jih označujejo maskam podobni asimetrični obrazi in podaljšane oblike. V obdobju med letoma 1911 in 1913 pa se je popolnoma posvetil kiparstvu. Svoje skulpture je razstavil le enkrat, in sicer sedem glav na Jesenskem salonu leta 1912.

Skriti portret je prišel na plano med raziskavami v sklopu projekta, ki ga je ob pripravi razstave začela Galerija Tate in ki je povezal več muzejev in galerij po svetu. Razstava, ki nosi preprost naslov Modigliani, bo v Galeriji Tate na ogled še do 2. aprila.