Slovenija 1.3.2018 15:35

Narodna galerija bo ob 100-letnici delovanja s povečavami slik naselila Arboretum Volčji Potok

Ljubljana, 1. marca - V letošnjem letu, ko Narodna galerija praznuje 100-letnico delovanja, bodo v Arboretumu Volčji Potok na prostem na ogled velike povečave slik iz galerije. Od marca letos do februarja prihodnje leto bodo postopoma predstavljali izbrane galerijske slike, katerih vsebina ali nastanek sta povezani z lepoto in pomenljivostjo cvetja in žensk.

Volčji Potok. Arboretum Volčji Potok. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Volčji Potok.
Arboretum Volčji Potok.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razstava na prostem bo vsak mesec obsežnejša. V tem mesecu bodo predstavljene prve tri slike, vsak nadaljnji mesec pa bo prinesel dodatne tri umetnine. Arboretum bo živ in živahen galerijski prostor, ki bo skozi različne letne čase spreminjal razpoloženja podobam iz Narodne galerije, so zapisali v galeriji.

Sodelovanje med ustanovama bodo obogatili s spremljevalnimi dogodki. Na prvem sprehodu s kustosom, ki bo že v tem mesecu, bo Jassmina Marijan iz Narodne galerije ob fotografijah predstavila tri priljubljene galerijske slike - portret Franje Tavčar slikarja Jurija Šubica, portret Alme Urbanc slikarja Ivana Vavpotiča in Kofetarico Ivane Kobilca.

Na drugem v avgustu bo galerijska kustosinja Kristina Preininger obiskovalce popeljala skozi alejo fotografij galerijskih slik in izpostavila nekaj ključnih slikark in slikarjev. Zlasti slikarke, denimo Marija Auersperg Attems, so se posebej specializirale za samostojna cvetlična tihožitja.

V aprilu bodo pripravili otroško delavnico Risanje in izdelovanje cvetlic iz papirja. Otroci si bodo najprej ogledali fotografije izbranih cvetličnih tihožitij in prepoznavali naslikane rože. Nato bodo skupaj z galerijskimi animatorkami risali živopisane šopke in iz krep papirja izdelali narciso ali tulipan.

V juniju pa bo najmlajšim namenjena delavnica Izdelovanje cvetlične girlande. Na njej bodo spoznali, katere rože je najraje slikala Ivana Kobilca in katera je njena najbolj priljubljena slika v Narodni galeriji. Nato pa se bodo še sami, tako kot otroci na umetničini sliki, lotili izdelovanja prave cvetlične girlande.

Odraslim bosta namenjeni slikarski delavnici. Majsko bo vodila akademska slikarka Teja Vučko. Kot so zapisali v galeriji, so rože z nežnimi oblikami, barvnimi kombinacijami ali s simboličnimi pomeni navdihovale tudi naše ustvarjalke Ivano Kobilco, Heleno Vurnik in Rozalijo Klein Sternen. Po njihovem navdihu se bodo udeleženci še sami preizkusili v risanju ali slikanju cvetlic.

Junijsko pa bo vodila akademska slikarka Tanja Milharčič. Ivana Kobilca je v mladosti rada kopirala šopke starejših mojstrov in si tako pridobivala risarske spretnosti. Udeleženci delavnice bodo prerisovali po umetničinih slikah ali pa slikali gredice vrtnic po naravi.

Ob že omenjenih bo v Arboretumu Volčji Potok med drugim mogoče videti še povečave slik Matevža Langusa, Jožefa Tominca, Mihaela Stroja, Mateja Sternena, Fortunata Berganta in Riharda Jakopiča.