Svet 2.3.2018 13:20

Francoska ministrica za kulturo razmišlja o turneji znamenite slike Mona Liza

Pariz, 2. marca - Svetovno znana slika Leonarda da Vincija Mona Liza, ki je že 500 let večino časa v Parizu, bo morda kmalu poslana na turnejo izven francoske prestolnice. Francoska ministrica za kulturo Francoise Nyssen namreč razmišlja, da bi slika kot del potujoče razstave lahko potovala po Franciji.

Ljubljana. Mona Lisa, ena od najslavnejših slik v zgodovini likovne umetnosti. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mona Lisa, ena od najslavnejših slik v zgodovini likovne umetnosti.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je ministrica za radio Evropa 1 tudi povedala, da se bo o tem pogovorila s predsednikom muzeja Louvre. Sama namreč ne vidi razloga, zakaj bi morala biti takšna dela ves čas le na enem mestu.

"Moja prednostna naloga je, da delujem proti kulturni segregaciji in ta velikopotezni načrt je moj način, kako sem se tega lotila," ministričine besede povzema AFP.

Slika, ki v muzej Louvre vsako leto pritegne na milijone obiskovalcev, je sicer izven muzeja le redko razstavljena. Med razlogi za to v muzeju navajajo njeno krhkost in varnost. Sliko so leta leta 1911 enkrat že ukradli iz muzeja, a so jo nato čez dve leti našli v Firencah.

Ohranitev te Da Vincijeve mojstrovine ministrice ne skrbi, ob tem pa navaja odločitev francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da bo Francija prvič v zgodovini leta 2022 Veliki Britaniji posodila tapiserijo iz Bayeuxa, skoraj tisočletje staro neprecenljivo vezenino.

Župan severnofrancoskega mesta Lens, kjer od leta 2012 deluje izpostava muzeja Louvre, je že izrazil zanimanje, da bi slika gostovala pri njih. Mona Liza je bila sicer izven pariškega muzeja Louvre nazadnje razstavljena leta 1974, ko je bila na ogled v Tokiu in Moskvi. Pred tem je bila leta 1963 za nekaj mesecev razstavljena v Washingtonu in New Yorku. Leta 2013 pa je muzej Louvre odklonil prošnjo Firenc, da bi sliko posodil za razstavo.

Da Vinci je Mona Lizo naslikal med letoma 1503 in 1505. Leta 1516 jo je iz Italije prinesel v Francijo, ko ga je kralj Franc I. povabil, da bi delal v graščini Clos Luce blizu kraljevega gradu v Amboiseu. Kralj je nato sliko kupil. Slika je bila najprej v kraljevem dvorcu Fontainebleau, kasneje pa v palači v Versaillesu in v zasebni zbirki Ludvika XIV. Po francoski revoluciji so jo prenesli v Louvre.