Svet 4.3.2018 5:00

V londonski Nacionalni portretni galeriji razstava o rojstvu umetniške fotografije

London, 4. marca - V Nacionalni portretni galeriji je na ogled razstava Viktorijanski velikani, ki združuje dela štirih fotografov viktorijanske dobe. Med njimi je avtor Alice v čudežni deželi Lewis Carroll, ki ni bil le matematik in pisatelj, ampak tudi izjemen fotograf. Na razstavi je mogoče videti fotografije mlade Alice Liddell, ki je navdihnila njegovo knjigo.

Četverico ob Carrollu sestavljajo še skrivnostni Šved Oscar Rejlander, ki je deloval kot mentor skupine, ter Julia Cameron in Clementina Hawarden. Eden drugega so navdihovali pri premikanju meja tega medija ter ustvarjali sublimne portrete, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah kustosa Phillipa Prodgerja fotografije s svojim značilnim stilom predstavljajo rojstvo umetnosti fotografije. Razpon upodobljencev je zelo širok. Videti je mogoče od otrok, ki so bili v tistem času simbol čistosti in nedolžnosti, prek markantnih žensk, kot je bila Julia Jackson, mati Virginije Woolf, pa do znanih mož tistega časa, kot je bil Charles Darwin.

"Ko ljudje pomislijo na viktorijansko fotografijo, običajno pomislijo na toge, zastarele portrete ženski v krinolinah in moških v polcilindrih," je povedal Prodger, ki je tudi vodja oddelka za fotografijo v muzeju. "A viktorijanski velikani so vse kaj drugega, kot to," je dodal.

Četverica je po Prodgerjevih besedah za vedno spremenila razmišljanje o fotografiji in njeni izrazni moči. Veliki fotografi viktorijanske dobe so bili prvi, ki so se poglobili tudi v psiho svojih upodobljencev.

Razstava bo na ogled do 20. maja.