Svet 3.3.2018 5:00

Aprila bodo izšle pesmi Louja Reeda o politiki, ljubezni, seksu in viskiju

London, 3. marca - Aprila bo izšla knjiga s pesmimi ameriškega glasbenika Louja Reeda iz leta 1970, časa, ko je zapustil svojo skupino The Velvet Underground in se podal na samostojno glasbeno pot. Velika večina pesmi iz zbirke z naslovom Do Angels Need Haircuts? ni bila nikdar objavljena, v njih pa pokojni rocker razmišlja o politiki, ljubezni, seksu in viskiju.

Knjiga bo po navedbah britanskega The Guardiana med drugim vsebovala še spremno besedo njegove vdove, priznane glasbenice in performerke Laurie Anderson, ter Reedovo pojasnilo in uvod v 12 pesmi, od katerih so bile le tri že objavljene - ena kot pesem skupine The Velvet Underground, dve pa sta se pojavili v neznanih revijah.

Knjigo bo spremljal tudi avdio posnetek z dne 10. marca 1971, ko je Reed nekaj svojih pesmi predstavil na dogodku v newyorški cerkvi sv. Marka. Naslovljen je kot Projekt poezije, na njem pa so med drugim pesmi We Are the People, A Bad Trip, Since Half the World is H20 in Spirited Leaves of Autumn.

Pesmi so iz bogate Reedove zapuščine, ki jo hrani Newyorška javna knjižnica. "Z veseljem bomo objavili nekaj redkega in unikatnega gradiva iz obsežne Reedove zapuščine. Odločili smo se, da bomo začeli s temi pesmimi," je po navedbah Guardiana povedal arhivist Don Fleming, ki je soustvarjal knjigo. "Lou je bil po srcu pisec, v tem času pa je razmišljal, ali naj se odreče glasbi," je pojasnil. Pesmi so namreč nastale po njegovem odhodu iz skupine in ko je, še preden se je posvetil solo karieri, pol leta delal v očetovem računovodskem podjetju.

Leta 1942 v Brooklynu rojeni Lou Reed je z zasedbo The Velvet Underground in pozneje s samostojno kariero poskrbel za revolucijo v dotedanji glasbi. Za zelo revolucionarna in sporna so veljala njegova besedila, v katerih je pisal o drogah, homoseksualnosti, transseksualnosti in transvestiji. Revija Rolling Stone je leta 2004 Velvet Underground uvrstila na 19. mesto na lestvici 100 najboljših skupin vseh časov.

S svojimi pesmimi, kot sta Walk on the Wild Side in Perfect Day, je Reed, ki bi v petek dopolnil 76 let, vplival na številne poznejše generacije glasbenikov, mnogi ga imajo za botra punka. Izdal je 20 solo albumov, leta 2014 pa je bil posthumno sprejet v hram slavnih rock and rolla v Clevelandu. Leta 2013 je umrl zaradi težav po presaditvi jeter med vajami tai chija.