Slovenija 3.3.2018 22:45

S temo upanja in ukrajinskim gostom Žadanom odprli 15. Fabulo

Ljubljana, 3. marca - V Cankarjevem domu so nocoj odprli Festival literatur sveta Fabula. V 15. izvedbi je ta uprt v upanje, kot so ga podnaslovili organizatorji. Tudi ministru za kulturo Tonetu Peršaku se zdi tema aktualna glede na čas, ko je svet, kot je dejal v nagovoru, na preizkušnji. Občinstvo je spoznalo ukrajinskega gosta Serhija Žadana ob romanu Vorošilovgrad.

Ministru se zdi Fabula zelo pomembna prireditev, saj iz prve roke omogoča informacijo ne le o tem, kaj so gostujoči avtorji napisali, pač pa tudi ponudi vpogled v to, kaj mislijo, kako mislijo in kaj jih vznemirja glede na čas, v katerem živimo. Festival se je uveljavil kot okno v širšo polje literature, je poudaril Peršak in izrazil upanje, da bodo organizatorji pri založbi Beletrina v tem duhu tudi nadaljevali.

Direktor založbe Mitja Čander je pojasnil začetke festivala, kjer so si v nasprotju s starejšo Vilenico zamislili, da bi v središče postavili posamična literarna imena. Kot prelomno točko je omenil leto 2010, ko je Ljubljana dobila naziv svetovne prestolnice knjige, z njim pa nov zagon tudi festival, saj je na njem gostovala denimo nobelovka Herta Müller.

Raven so po njegovi oceni uspeli zadržati kljub precej nižjim javnim sredstvom ter ga nadgraditi z npr. teoretičnim fokusom in nagovarjanjem mladih. Že pred nocojšnjim odprtjem se je tako zvrstila Fabula pred Fabulo, skupaj s Cankarjevim domom so po navedbi programske direktorice Mance G. Renko pripravili tudi filmsko fabulo.

Nocoj pa so gostili ukrajinskega pisatelja, pesnika in esejista Serhija Žadana ob Vorošilovgrad, ki sta ga v slovenščino prevedla Primož Lubej in Janja Lubej Vollmaier. Po lanskem dobitniku nagrade Vilenica Juriju Andruhoviču je tako občinstvo lahko spoznalo še enega prepoznavnega ukrajinskega avtorja, prav tako zagovornika suverenosti Ukrajine in njene priključitve k EU. Izbire, kot je dejal, nimajo, ker je na drugi strani Rusija, s katero ne želijo imeti več opravka.