Svet 6.3.2018 5:00

Ameriški skladatelj Philip Glass bo prvič nastopil v Kennedyjevem centru

Washington, 6. marca - Ameriški skladatelj Philip Glass, ki velja za enega najpomembnejših članov kluba minimalistov, bo v sklopu festivala Direct Current nastopil v Kennedyjevem centru v Washingtonu. V petek bo poustvaril štiri od svojih 20. etud, ki jih je napisal leta 2012, festival pa bo ponudil tudi eksperimentalni film Koyaaisqatsi z njegovo glasbo.

Glass, ki je lani praznoval 80. rojstni dan, se po pisanju francoske tiskovne agencija AFP loteva vedno novih izzivov. Čeprav je znan predvsem kot skladatelj, verjame, da je bistvenega pomena, da glasbo tudi izvaja.

V Kennedyjevem centru, kjer je že bilo mogoče slišati njegovo glasbo, bo sam nastopil prvič. "V resnici rad igram," je Glass povedal za AFP. Dodal je, da ima srečo, da ga pri teh letih ni prizadel artritis ali kakšna druga nadloga. "In mislim, da je za skladatelja dobro, če svojo glasbo izvaja pred kar najbolj raznolikim občinstvom," je še povedal.

Nastop na tako prestižnih prizoriščih, kot sta Kennedyjev center ali Carnegie Hall v njegovem domačem New Yorku, po Glassovih besedah pomeni, da je končno sprejet: "Nikomur več ne rabim pojasnjevati, kdo sem. In ni se mi potrebno več opravičevati za svojo glasbo, kar se tudi sicer nikoli nisem."

"Prvo nagrado za glasbo sem dobil pri 75 letih. Pri 75 letih!," je v smehu povedal skladatelj in dodal: "Sem pa igral na pomembnih prizoriščih, kar me zelo veseli. Za nagrade mi nikoli ni bilo mar. Veliko bolj me je zanimal prestiž, ki ga prinese igranje na tako pomembnih prizoriščih."

Glass bo na festivalu Direct Current, ki poteka od 5. do 19. marca, z etudami nastopil 9. marca. Skladatelj je 20 etud napisal leta 2012. Od vaj za nastop v Kennedyjevem centru ima, kot pravi, tudi korist: "Z vajo sem postal boljši pianist."

"Rekel sem si, da mi ni treba več igrati Hanona. Igram lahko Glassa," je povedal skladatelj, pri čemer se je navezal na francoskega klavirskega pedagoga iz 19. stoletja Charles-Louisa Hanona.

Kot je še povedal, vseh 20 etud pri svojem natrpanem urniku in njihovi težavnosti nikakor ne bi mogel odigrati sam. Zato bodo etude poustvarili tudi Jason Moran, Aaron Diehl, Devonte Hynes in Jenny Lin.

V petek, 16. marca, pa bo v sklopu festivala projekcija eksperimentalnega dokumentarnega filma režiserja Godfreya Reggia iz leta 1982 z naslovom Koyaanisquatsi, ki mu je značilna minimalistična Glassova glasba dodala nezamenljivi pečat.

Gledalec je v filmu soočen s serijo podob človekovega boja z naravo in njegovega tehnološkega vzpona. Naslov filma v jeziku indijanskega plemena Hopi pomeni Življenje izven ravnovesja. Glasbo bo v Kennedyjevem centru v živo poustvaril Philip Glass Ensemble.

Glass se je z glasbo srečal že zelo zgodaj, saj je bil njegov oče lastnik trgovine s ploščami. Otroštvo je preživljal ob poslušanju glasbe, predvsem klasike, ki v trgovini ni šla najbolje v prodajo.

Navdušenje nad glasbo ga je spremljalo tudi med študijem matematike in filozofije na Univerzi v Chicagu, povsem pa se je glasbi posvetil, ko je vstopil na Juilliard School of Music. V začetku 60. let minulega stoletja je v Parizu študiral pri priznani glasbeni mentorici Nadji Boulanger, v francoski prestolnici se je srečal tudi z indijsko klasično glasbo, ki je imela nanj velik vpliv.

Preboj mu je uspel z opero Einstein on the Beach iz leta 1976, ki je kot prva opera iz trilogije, ki jo sestavljata še operi Satygraha (1980) in Akhnaten (1983), požela izjemno odobravanje javnosti in kritike.

Glass piše orkestralna dela, opere, simfonije, koncerte ter glasbo za film in televizijo. Leta 1994 je po istoimenskem filmu Jeana Cocteauja napisal opero Lepotica in zver. V letošnji sezoni so opero postavili na oder tudi v SNG Opera in balet Ljubljana v režiji koreografa in gledališkega režiserja Matjaža Fariča. Premiera bo 8. marca.