Svet 7.3.2018 6:00

Pariški Louvre pripravil razstavo v Iranskem nacionalnem muzeju

Teheran, 7. marca - V Iranskem nacionalnem muzeju v Teheranu je na ogled razstava, ki jo je pripravil pariški muzej Louvre. Na njej je predstavljenih 50 umetnin iz pariškega muzeja, od 2400 let stare egiptovske sfinge in poprsja rimskega cesarja Marka Avrelija, pa do risb nizozemskega umetnika Rembrandta van Rijna in francoskega umetnika Eugana Delacroixa.

Francija, Pariz. Francoska prestolnica Pariz, narodni muzej Louvre, palača Louvre. Foto: Nebojša Tejić/STA

Francija, Pariz.
Francoska prestolnica Pariz, narodni muzej Louvre, palača Louvre.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Razstava je po pisanju francoske tiskovne agencija AFP prva obsežnejša razstava v zgodovini države, ki jo je pripravil muzej z Zahoda. Po pisanju agencije odraža francosko uporabo kulturne diplomacije v prizadevanjih po obnovitvi tradicionalnih vezi z Iranom v času, ko med državama sicer potekajo napeti pogovori o političnih in varnostnih vprašanjih.

Umetnine so v Iran pripeljali s tovornim letalom. Kot je povedala Judith Henon iz muzeja Louvre, ki je spremljala njihov prevoz, je bilo nekatere umetnine lažje prepeljati kot druge. "Našim iranskim partnerjem je izjemno všeč sfinga. Vendar pa tehta skoraj tono, zato je bil njen prevoz izjemno težaven in zapleten," je dodala.

Razstava bo vrhunec dveletnih prizadevanj po podpisu sporazuma o sodelovanju, ki ga je januarja leta 2016 v Parizu podpisal iranski predsednik Hasan Rouhani.

"Povezave med Francijo in Iranom so sicer stare in globoke. Francija je bila pionirka arheoloških raziskav v Iranu," besede predsednika muzeja Louvre Jean-Luca Martineza povzema AFP. Kot je še povedal, jim razstava omogoča, da povežejo ta pomemben trenutek in povezave, ki datirajo v 19. stoletje.

Francija je z Iranom povezana na še en način; poslopje Iranskega nacionalnega muzeja v Teheranu sta namreč načrtovala francoska arhitekta Andre Godard in Maxime Siroux.