Svet 11.3.2018 5:00

Arheologi v Rimu odkopali Hišo poveljnika

Rim, 11. marca - Arheološka izkopavanja na liniji C rimske podzemne železnice so razkrila izjemno najdbo. V bližini bazilike Sv. Janeza v Lateranu, kjer bo stala postaja Amba Aradam, so arheologi naleteli na Hišo poveljnika bližnje vojašnice, katere ostanke so izkopali pred dvema letoma.

Novo mesto. Arheologi med izkopavanjem najdb. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Arheologi med izkopavanjem najdb.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Po besedah vodje izkopavanj Rosselle Rea je najdba izjemna. "Gre za prvo vojašnico in prvi domus oziroma hišo poveljnika, izkopano v Rimu," je njene besede povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.

Hiša je preko stopnišča povezana s skupinsko spalnico vojašnice, ki je bila zgrajena v času cesarja Trajana in nato povečana v Hadrijanovem času. Arheologi so našli tudi talne mozaike z geometrijskimi elementi. V enem od polj je upodobitev satirja, ki pleše pod vinsko pergolo.

Hišo poveljnika, ki se nahaja približno 12 metrov pod nivojem postaje Amba Aradam, bodo arheologi utrdili in jo po delih prenesli na drugo lokacijo, nato pa naj bi jo po pisanju Anse ponovno prenesli na njeno originalno mesto.

Po besedah vodje spomeniškovarstvene službe Francesca Prosperettija si bodo prizadevali, da jo vrnejo na originalno lokacijo. Kako natanko bodo to izvedli, da bo združljivo z linijo podzemne železnice, bodo morali še dognati, je dodal.

Na območju okoli postaje Amba Aradam je bilo sicer v zadnjem času odkritih več arheoloških najdb. Lani so naleteli na ostanke rimske hiše iz 2. stoletja. Izjemna najdba spominja na arheološke najdbe v antičnih mestih Pompeji in Herkulaneum, saj prav tako priča o ujetem trenutku iz preteklosti. Hišo je namreč zajel požar, ki je v nekem trenutku zaustavil življenje v njej.

Odkopali so dva prostora, v katerih so se ohranili zogleneli deli lesenega ostrešja in pohištva. Med izkopavanji pa so našli tudi pasje okostje, ležeče pred vrati. Domnevajo, da je pes v času požara ostal ujet v hiši. Poleg tega so našli ostanke še ene manjše živali, a še ne morejo določiti, katere, ter črno-bela mozaična tla.

Kot je tedaj povedal Prosperetti, najdba priča o ujetem trenutek iz preteklosti. "Ogenj, ki je zaustavil življenje, nam je omogočil, da si predstavljamo, kakšno je to bilo natanko v tistem trenutku," je dodal.

Izkopavanja pa se nadaljujejo tudi na južnem pobočju griča Celij, enega od sedmih rimskih gričev, kjer so v obdobju cesarstva stale luksuzne aristokratske hiše, južneje od njih pa vojaške stavbe in kasarna.

Linija podzemne železnica od postaje Amba Aradam do cesarskih forumov naj bi sicer začela delovati leta 2021, še piše Ansa.