Svet 10.3.2018 5:00

Dunajski koncert Slovenskih filharmonikov s spominom na Bernsteina

Dunaj, 10. marca - V Koncertni hiši na Dunaju bo nocoj pod taktirko Marcela Lehningerja gostoval Orkester Slovenske filharmonije. Skupaj z ameriškim pianistom Andrewom von Oeyenem in mladim avstrijskim kontrabasistom Dominikom Wagnerjem bodo počastili stoletnico rojstva Leonarda Bernsteina, kar so v nekoliko drugačni izvedbi že storili v Ljubljani v začetku marca.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Dirigent Lehninger in pianist Von Oeyen sta v začetku marca ob Orkestru Slovenske filharmonije že nastopila na obeh koncertih za modri abonma v Ljubljani. Abonmajskim poslušalcem sta se predstavila v pretekli sezoni, ko so v okviru oranžnega abonmaja februarja lani izvedli dela de Falle, Ravela in Musorgskega.

Wagner pa s Slovenskimi filharmoniki, kot so sporočili, še ni nastopal in bo skupaj z njimi poustvaril Divertimento concertante italijanskega skladatelja Nina Rote. V počastitev stoletnice rojstva ameriškega pianista, dirigenta, skladatelja in pedagoga Leonarda Bernsteina (1918-1990) bodo na koncertu poustvarili tudi Bernsteinovi Divertimento in Simfonijo št. 2 za orkester in klavir, znano pod naslovom Doba tesnobe.

Sto let od Bernsteinovega rojstva bo minilo 25. avgusta. Velja za eno največjih glasbenih osebnosti preteklega stoletja. Bil je eden prvih dirigentov iz ZDA, ki so dosegli mednarodni ugled. Bil je glasbeni direktor Newyorških filharmonikov, nastopal je z vodilnimi svetovnimi orkestri, kot skladatelj pa je ustvaril dela različnih oblik: simfonično in orkestrsko glasbo, glasbo za gledališče, film in balet, opere, komorno glasbo in klavirske skladbe. Številna redno izvajajo po svetu, največji uspeh pa je dosegla Zgodba z zahodne strani.