Na hitro prelistano 10.3.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. marca - Pri Založbi Pivec je izšla pesniška zbirka Petre Kolmančič z naslovom Tretja oseba dvojine, pri Slovenski matici pa knjiga Damirja Globočnika Likovno in simbolno. Pri založbi Miš je izšla knjiga 8 tednov za urejen krvni sladkor avtorja Michaela Mosleyja, pri KUD Sodobnost international pa slikanica Pajkodlak in kresnica.

TRETJA OSEBA DVOJINE - ZBIRKA OBRAČUNOV

Tretja oseba dvojine je zbirka obračunov, polaganja računov za nazaj in za naprej, kot pravi pesem Obračun z izstavljenim opominom. Pesmi so, kot da bi jih vse rodila ostra jutranja svetloba, ko se oči odprejo in je pogled naenkrat kristalno čist, svet po motnem večeru in dolgi prazni noči naenkrat do potankosti razumljiv, še včeraj težavne zadeve v svoji transparentnosti preproste, je v spremni besedi zapisala Mojca Pišek.

Pesnica se razstavlja in členi. Zdi se, da smo jo ujeli na pragu zrelosti, ko se prvič zares realistično vzpostavljajo odnosi: do preteklosti, sedanjega trenutka in prihodnosti. Prostor iskateljstva se razprostira čez vse velike teme pesništva: svobodo, identiteto, resnico, minljivost, odnose. Motivika se poveže v prepoznaven svet, v natanko tisti svet navadnosti, ki ga vsi tako dobro poznamo: ki ga le tu in tam presvetlijo trenutki sreče, pomirjenosti, gotovosti ali česa četrtega, po čemer se stegujejo najgloblja hrepenenja, je še zapisala.

Petra Kolmančič je tri pesniške zbirke objavila že v študentskih letih - Luknja, Šus v glavo in Slina. Deset let po prvencu je izšla knjiga pesmi z naslovom Uvod v poželenje, leta 2014 pa zbirka P(l)ast za p(l)astjo, za katero je prejela Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta.

LIKOVNO IN SIMBOLNO - O SIMBOLNIH DIMENZIJAH LIKOVNIH DEL

Kot je v uvodu zapisal avtor, se besedila v knjigi sistematično ukvarjajo z likovnimi podobami, za katere bi lahko rekli, da imajo velik simbolni naboj. Interpretacije temeljijo na časopisih in arhivskih virih, dosedanjih strokovnih dognanjih in predvsem sporočilnih vrednotah obravnavanih likovnih del, ki pripadajo tako visoki kot nizki umetnosti. Besedila, ki obravnavajo teme v širokem časovnem horizontu 19. in prve polovice 20. stoletja, odkrivajo, kako so se Slovenci odzivali na zahteve časa.

V knjigi je osrednja pozornost namenjena simbolnim dimenzijam likovnih del (javni spomeniki), emblematičnim likovnim podobam (Layerjeva slika Marije Pomagaj) in likovnim ustvarjalcem, ki so dobili mitičen status (slikar Ivan Grohar, karikaturist Hinko Smrekar). Simbolni naboj obravnavata tudi poglavji o karikaturah, ki so nastale v času razpada Habsburške monarhije in oblikovanja Kraljevine SHS, ter poglavje o ilustriranih izdajah Prešernove Zdravljice med drugo svetovno vojno.

Damir Globočnik je muzejski svetovalec za umetnostno zgodovino in vodja galerijske dejavnosti Gorenjskega muzeja v Kranju. Študijsko se posveča proučevanju slovenske karikature in satirične ilustracije ter povezavi med kulturno zgodovino in likovno umetnostjo v 19. in 20. stoletju na Slovenskem.

8 TEDNOV ZA UREJEN KRVNI SLADKOR - VRSTA ODGOVOROV GLEDE SLADKORNE BOLEZNI TIPA DVE

Mosley v knjigi odgovarja na vprašanja, kot so: ali je sladkorna bolezen tipa dve res neozdravljiva, kakšno je naravno zdravljenje sladkorne bolezni ter kako shujšati in obdržati telesno težo.

Razlaga, kakšna je pravilna prehrana za diabetike, kakšen je v resnici normalen krvni sladkor, kakšne so njegove mejne vrednosti in zakaj, ko nam zdravniki povedo, da imamo urejen krvni sladkor, mnogokrat to ne drži povsem. Razloži nam, zakaj diabetes tipa dve nastane, kakšni so prvi znaki sladkorne bolezni, kakšno je pravilno merjenje krvnega sladkorja, kakšna zdravila pozna uradna medicina, katera živila je primerno uživati ter na kakšen način je ozdravitev možna po naravni poti.

Izpodbija mite, kot je tisti, da je počasno izgubljanje teže boljše kot hitro in da ni več rešitve, ko zboliš za diabetesom tipa dve. Na podlagi številnih študij in izkušenj bolnikov dokazuje, da je mogoče s spremembo prehrane in načina življenja odpraviti diabetes tipa dve, če se ga lotimo pravočasno in z vztrajnostjo, so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedla Diana Ramšak.

PAJKODLAK IN KRESNICA

V slikanici Pajkodlak in kresnica sta moči združili Simona Kopinšek in ilustratorka Kristina Krhin. Ko kresnica leti skozi tihoten gozd, ne sluti, da nanjo preži zverjak, pajkodlak z dolgimi strupniki in lepljivo mrežo iz gostih svilnatih niti. Kresička se ujame in ne more uiti. Bo to njen konec? Ali pa se najde junak, ki premaga zverino, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

Pravljici v verzih ne manjka napetosti, ilustratorka pa odlično ujame odmev gozda in njegovih prebivalcev, so dodali.