Svet 12.3.2018 5:30

Velika donacija mecenov Hoffmann za Državne umetnostne zbirke Dresden

Dresden, 12. marca - Državne umetnostne zbirke Dresden so bogatejše za donacijo zasebne zbirke zakoncev Erike in Rolfa Hoffmanna, ki je prava paša za oči. Zbirka, znana tudi v mednarodnem prostoru, obsega kar 1200 del, od leta 1910 do danes. V zbirki so tudi dela umetnikov, kot so Andy Warhol, Sigmar Polke, Bruce Nauman in William Kentridge.

Erika Hoffman, 79-letna mecenka, se po smrti moža leta 2001 ni odrekla nakupovanju umetniški del, je pa svoje zanimanje razširila tudi na umetniški prostor Vzhodne Evrope, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V zbirki Hoffman so tako slike, fotografije, risbe in kipi kot tudi instalacije, filmi in videi.

Kot je povedala direktorica dresdenskih umetnostnih zbirk Marion Ackermann, je donacija ključno prispevala k razširitvi njihove umetniške zbirke, predvsem v polju sodobne umetnosti. Direktorica razume donacijo tudi kot priložnost za nadaljnje sodelovanje. Številni umetniki, katerih dela sta kupila zakonca Hoffmann, so še živi in ustvarjajo, zato se zbirka lahko še širi.