Svet 12.3.2018 8:25

Dušan Kastelic nagrajen na festivalu Cinequest za kratki animirani film Celica

San Jose, 12. marca - V kalifornijskem San Joseju se je v nedeljo končal filmski festival Cinequest, na katerem sta med več kot 200 filmi iz 130 držav sodelovala film Rudar režiserke Hanne Slak in animirani film Dušana Kastelica Celica. Zadnji je zmagal v kategorijah kratkega animiranega filma in kratkega pripovednega filma in se s tem kvalificiral za nagrado oskar.

ZDA, Washington. Častni konzul Slovenije v Kaliforniji Tom Brandi s filmsko nagrado, ki jo je na festivalu Cinequest za animirani film Celica (The Box) prejel slovenski ilustrator in animator Dušan Kastelic. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, Washington.
Častni konzul Slovenije v Kaliforniji Tom Brandi s filmsko nagrado, ki jo je na festivalu Cinequest za animirani film Celica (The Box) prejel slovenski ilustrator in animator Dušan Kastelic.
Foto: Robi Poredoš/STA

Priljubljeni zasavski ilustrator in animator Kastelic se je uveljavil s svojimi stripi že v 80. letih prejšnjega stoletja. Na področju 3D animacije je bil eden prvih ustvarjalcev na Slovenskem in je najbolj znan po izjemni uprizoritvi pesmi Iztoka Mlakarja Čikorja an' kafe.

Njegov kratki film Celica, ki sta ga sofinancirala Slovenski filmski center in RTV Slovenija, je septembra lani zmagal na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, letos pa se mu obetajo tudi mednarodne nagrade.

Navdih za film je dobil iz svojih nočnih mor. V celici med zdolgočasenimi ploskoglavci nekega dne vzklije novo bitje, ki pa je drugačno in polno energije. To ni všeč ostalim, ki komaj čakajo, da ga doseže ista ploskoglava usoda in se umiri.

Nagrado je v avtorjevem imenu prevzel častni konzul Slovenije v San Franciscu Tom Brandi.

Festival sta pred 28 leti ustanovila Halfdan Hussey in Kathleen Powell, tema letošnje izvedbe pa je bil "učinek" z osredotočanjem na pomen festivala kot platforme in priložnosti za filmske ustvarjalce, občinstvo in skupnost. Filmarji delijo svoja dela z občinstvom, ki ponuja povratne informacije.

Cinequest se osredotoča na filme, ki so bili ustvarjeni z novimi tehnologijami in inovacijami.

Kastelic, rojen leta 1964 v Trbovljah, je ilustrator in risar stripov, največ je objavljal v Mladini. Za to delo je prejel med drugim Grumovo priznanje ter nagrado zlata ptica. Trenutno se posveča ustvarjanju računalniških iger in animiranih filmov.