Svet 13.3.2018 5:00

Graške Diagonale bo odprl film o avstrijskem soočanju z nacistično preteklostjo

Gradec, 13. marca - V Gradcu se bo danes začel festival avstrijskega filma, ki bo do 18. marca ponudil pregled aktualne, raznolike filmske produkcije. Kar 81 filmov v tekmovalnem programu bo v Gradcu doživelo premiero, tudi otvoritveni film Murer - anatomija nekega procesa avstrijsko-nemškega režiserja Christiana Froscha.

Film Murer - anatomija nekega procesa (Murer - Anatomie eines Prozesses) govori o razvpitem sodnem procesu, ki je v 60. letih potekal v Gradcu. Lokalni veljak Franz Murer se je zagovarjal zaradi svojih dejanj med drugo svetovno vojno, ko je bil v litovski Vilni eden ključnih akterjev pri moriji tamkajšnje številčne judovske skupnosti.

Film razkriva avstrijsko preteklost in pojasnjuje tudi zdajšnjo držo države, ki se ni nikoli hotela soočiti s svojo preteklostjo, je film napovedal režiser Frosch.

Veliko festivalsko nagrado Diagonal za življenjsko delo bo na slavnostnem odprtju prejela karakterna igralka Ingrid Burkhard (86), ki je nastopila tudi v zelo uspešnem filmu Toni Erdmann režiserke Maren Ade.

Na Diagonalah bodo ob koncu podelili več nagrad, tudi za najboljši celovečerni igrani film in najboljši celovečerni dokumentarec.